Şekerli su ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisi mümkün

Şekerli su ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisi mümkün

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği'nde, kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde proloterapi yöntemiyle hastaya değişik oranlarda şekerli su enjekte ediliyor. Uzmanlar, yöntemin son derece başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, şu ana kadar 100'e yakın hastanın bu yöntemden memnun kaldığını ifade etti.

50 yılı aşkın süredir geçmişi sahip ve son yıllarda oldukça popüler olan uygulama, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Kelle tarafından yapılıyor. Uygulama ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kelle, proloterapinin kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir tedavi çeşidi olduğunu söyledi. Tedavinin değişik oranlardaki dekstrozun şekerli suyun enjektör ile uygulanması ile yapıldığını vurgulayan Kelle, uygulamanın diz osteoartriti (kireçlenme), bel ve boyun fıtığı, omuz, dirsek, kalça ve benzeri bölgelerin problemlerinde oldukça etkin bir tedavi olduğuna işaret etti.

Tedavide amacın kemik-tendon ya da kemik-bağ bileşkesinin enjektör ile uyarılması ve uygulanan dekstrozun yani şekerli suyun yüzde 15-25 oranında inflamasyon oluşturması olduğuna işaret eden Bayram Kelle, tedavinin 3 -4 haftalık seanslar halinde yapıldığını ve en az 3 seans uygulanması gerektiğini aktardı. Uygulamanın ağrılı ve ayrıca hastaların uygulama sonrası 1 -2 gün ağrı hissedebildiklerine dikkati çeken Kelle, bu durumda sadece parasetamol türü ağrı kesicilerin kullanımına izin verildiğini, diğer antiromatizmal ilaçların kullanımının ise tedavinin etkinliğini oldukça azalttığını belirtti.

SPORCULARA DA UYGULANABİLİYOR

Proloterapinin ayrıca sporcu tedavisinde de kullanıldığı bilgisini veren Kelle, travma sonrası yıllar boyunca iyileşmeyen sakatlıkların tedavisinde, sporcularda menüsküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, osteitis pubis gibi sakatlıklarda yine şekerli su tedavisini uyguladıklarını dile getirdi.

Her tedavi gibi proloterapinin uygulanmaması gereken bazı durumların mevcut olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Bayram Kelle, kontrolsüz şeker ve hipertansiyon, aktif enfeksiyon durumu, kanser varlığı, aktif iltihaplı romatizmal hastalıkları (ankilozan spondilit, romatoid artrit) olanların bu tedaviden yararlanamadığını sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Şekerli su ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER