Sermaye Türkiye'den kaçıyor

Sermaye üzerindeki hukuksuz baskılar, şirketlere kanunsuz kayyım atamalar ve ülkede yaşanan terör, sermaye çıkışlarını hızlandırdı.

Sermaye Türkiye'den kaçıyor

Yaşananlar geçen yıl, yerli ve yabancı, yaklaşık 15 milyar doları Türkiye'den çıkardı. Kur artışından dolayı yabancının 40 milyar doları buhar oldu.

7 Haziran seçimlerininardından başlayan veson olarak da Ankara'da meydana gelen patlamaların Türkiye'ye faturası kabarıyor. Türkiye'de artan güvensizlik ortamı, yerli ve yabancı Sermayenin kaçışını hızlandırıyor. Özgür Düşünce'nin haberine göre, geçen yıl yaklaşık 15 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandı. Merkez Bankası rezervleri de 16 milyar dolar geriledi.

YATIRIMLAR GİDİYOR

Türkiye'yi güvenli liman olarak görüp yatırımlarını buraya getiren yabancılar, şimdi Türkiye'den ayrılıyor. Yabancılar geçen yıl 9 milyar 394 milyon dolarlık menkul kıymeti elden çıkardı. Bunun yaklaşık 2,4 milyar dolarını hisse senetleri, 7 milyar dolarını ise repo dahil iç borçlanma senetleri oluşturdu. Yabancılar gibi yerli sermaye de rotasını yurt dışına çevirdi. Geçen yıl Türkiye'de ikamet edenlerin yurt dışına doğrudan yatırımları ise 5,1 milyar dolar oldu.

40 MİLYAR DOLAR UÇTU

Yabancıların elinde tuttuğu hisse senedi ve repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin toplam tutarı, kurdaki artıştan dolayı 40,7 milyar dolar azaldı. Yabancıların elindeki menkul tutarı, 2014 sonunda 113,5 milyar dolarken 2015 sonunda TL'de yaşanan kayıpla 72,8 milyar dolara geriledi.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLER ERİDİ

Yabancıların elinde bulundurduğu menkul kıymetlerin 41 milyar doları hisse senetlerinden, 31,7 milyar doları ise repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinden oluşuyor. Merkez Bankası rezervlerindeki gerileme de sürüyor. 2014 yılı sonunda 126 milyar 450 milyon dolara gerileyen Merkez Bankası rezervleri, geçen yıl tarihi bir rekor kırarak 15,9 milyar dolarlık erime meydana geldi. 2015 yılı sonunda Merkez'in toplam rezervleri 110 milyar 529 milyon dolara indi. Merkezin altın rezervinde 2,5 milyar dolarlık, döviz rezervlerinde ise 13,4 milyar dolarlık erime yaşandı.

GİZEMLİ PARADA REKOR ARTIŞ

Yabancı sermaye Türkiye'den kaçarken Türkiye'ye giren gizemli para miktarı da aynı oranda artıyor. Kaynağı belirsiz para girişi 2015'te 6 kat artışla 9,66 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2014'te 1,56 milyar dolardı. Geçen yıl aylık bazda en yüksek kaynağı belirsiz para girişi 4,17 milyar dolarla şubat ayında gerçekleşti. Nisan ayında da 4 milyar doların üzerinde giriş oldu. En büyük para çıkışı ise 2 milyar dolarla ekim ayında görüldü.

172 MİLYAR DOLAR BORÇ ÖDENECEK

Türkiye'den bir yanda sermaye kaçışı hızlanırken diğer yandan da dış borç ödemesi artıyor. Türkiye'de özel sektörün 289 milyar dolar, kamunun ise 115 milyar dolar civarında dış borç stoku bulunuyor. Türkiye'nin 2016 yılı içerisinde ödemesi gereken kısa vadeli dış borç stoku ise 172,7 milyar dolar. Söz konusu borcun 101 milyar doları özel sektör, 15 milyar doları kamu sektörü, 34 milyar dolarlık kısmı da Türkiye'deki bankaların ve özel sektörün, yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşuyor.
<< Önceki Haber Sermaye Türkiye'den kaçıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER