Soma davası: Mağdur işçilerden bazıları şikayetlerinden vazgeçti


Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden kazası ceza davasında, mağdur işçilerden bazılarının ifadelerini değiştirerek, "Şikayetçi değiliz." demesi tepkiye sebep oldu. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, mağdur işçilerin işsizlik baskısı sebebiyle ifadelerini değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

Davanın dördüncü duruşmasında, facianın tanığı olan mağdur işçilerin dinlenmesine devam ediliyor. Bazı işçilerin, ilk ifadelerinde, "Şikayetçiyiz." demesine rağmen mahkemede şikayetçi olmadıklarını söylemesi tepkiye sebep oldu. Maden şehidi yakınları mahkeme salonunda duruma tepki gösterirken Milletvekili Biçer de yaptığı basın açıklamasında, ifadelerini değiştiren işçilerin büyük bir baskı altında olduğunu söyledi.

'DÜN ŞİKAYETÇİ OLANLAR, ŞİKAYETLERİNDEN VAZGEÇTİ'

CHP Milletvekili Biçer, "Bugün davada çok ilginç gelişmeler oluyor. Bugün müştekiler dinleniyor biliyorsunuz. Bu müştekiler, ilk ifadelerinde, 'Şikayetçiyiz.' diyenler, bugün ifadelerini değiştiriyorlar ve şikayetlerinden vazgeçiyorlar. Bugün bunların neden bu noktaya geldikleriyle ilgili elimizde net bilgiler var. Bu süreç içinde hepsi çok yoğun baskı gördüler. Ne yazık ki işsizlik baskısı, işsizliğin kıskacı altında kalan bu müştekiler, bu işçiler, gördükleri bu travmaya, faciaya, neredeyse kendileri de canlarını kaybetme pahasına yaşadıkları olaylara rağmen işsiz kalmakla da şu anda karşı karşıya kaldıkları için, yoksullukla, açlıkla karşı karşıya kaldıkları için, ne yazık ki adeta bununla terbiye edildikleri için şu anda içeride ifadelerini değiştiriyorlar ve 'Şikayetçi değiliz.' diyorlar." şeklinde konuştu.

'KATİLE OLAY YERİ TESLİM EDİLMİŞ DURUMDA'

Facianın yaşandığı madenin şirkete teslim edilmesinin büyük bir hata olduğunu söyleyen Biçer, şunları kaydetti: "İlginç olan bir başka konu daha var. Geçen hafta Soma'daydım. Orada TMMOB heyeti, Maden Mühendisleri Odası, TTB'nin de katıldığı ve mahkeme kararıyla madene girip orada tarafsız bir kurul olarak inceleme yetkisi almış bu heyetin madene girmesine izin verilmedi. Bu çok önemli bir nokta. Tarafsız bir kurulun madene girip inceleme yapması, hattâ orada basın açıklaması yapması bile yönetim tarafından engellendi. Faciadan sonra yaklaşık üç dört gün içinde bilirkişi tarafından alınan ilk bilirkişi raporundan sonra oranın anahtarları, bütün yetkisi, olay yerinin bütün kontrolü tekrar şirkete devredildi. Bu çok garip ve aslında çarpıcı bir konu. Bir katil var, hepimizin de gördüğü gibi. Katilin olay mahallinde istediği gibi değişiklik yapabileceğini bile bile olay yerinin bütün yetkisini, anahtarını şu anda katile devretmiş durumdayız. Orada hiçbir tarafsız kurul, hiçbir bilirkişi heyeti, devletin hiçbir kurumu, ilk üç dört gün dışında herhangi bir inceleme yapamadı. İlk üç dört gün içinde de hepimiz biliyoruz ki orada çok yoğun bir gaz ve tamamen madene doldurulmuş kül vardı. Oraya girmek zaten mümkün değildi. Kapısından içeri girmek mümkün değil ki inceleme yapılsın, herhangi bir kanıt bulunsun. O tarihten sonra da bütün deliller karartılmak üzere adeta şirkete teslim edildi. Bence şu anda hukuk faciası işleniyor. Kesinlikle derhal tarafsız kurulların, tarafsız bilirkişi kurullarının, yetkili kurulların girip bir rapor tutması gerekiyor. O tarihten bu yana birkaç bilirkişi raporu alındı ama bunlar da tamamen şirketin parayla özel kuruluşlara yaptırdıkları, tamamen şaibeli bilirkişi raporları. Hiçbirine güvenimiz kesinlikte yoktur. Bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum ve geçen hafta TMOBB heyetiyle yaptığımız görüşmede, onların çok net bir şekilde ifade ettikleri gibi olay tarihinden beri yaklaşık 300 kişiye maaşları ödenerek maden temizletiliyor. Madenin temizletilmesi demek, delillerin karartılması demek. Olay mahallinin tamamen gerçeklerden uzaklaştırılması demek. Bugün dillendirmemiz gereken en önemli nokta bu. Birincisi, müştekiler baskı sonucunda ve iş verilme hayalleriyle, vaatleriyle ifadelerinden vazgeçiriliyorlar. İkincisi de derhal madenin tarafsız kurullar tarafından bir bilirkişi raporunun alınması gerekiyor." CİHAN
<< Önceki Haber Soma davası: Mağdur işçilerden bazıları şikayetlerinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER