Soma davasına devam edildi


Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkinin davanın beşinci oturumu dördüncü celsesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada Kemal Eren ile İsmail Çapkın dinlendi.

Eren, 11 yıllık madenci olduğunu, hazırlık ekibinde başçavuş olarak görev yaptığını belirterek, olay günü 24.00 - 08.00 vardiyasında çalıştığını anlattı. İşten çıkmadan önce dördüncü insan nakil bandı ile beşinci insan nakil bandı arasındaki bölgede çökme olduğunu kaydeden Eren, "Bir metre derinlikteydi. Çatlaklardan elimi soktuğumda hava sirkülasyonu olduğunu hissettim. Durumu kül ekibine söyledim, onlar da emniyetçilere bildirdi. Ben çıkmadan önce o bölgede tahkimat yapıldığını gördüm." dedi. Kemal Eren, olaydan sonra ocağa döndüğünü ve kurtarma çalışmalarına katıldığını aktararak, cenazelerin yanmış olduğunu gördüğünü, bantlarda ise bir yanma olmadığını kaydetti.

"İŞE GİRMEDEN ÖNCE VERİLEN EĞİTİMLER YETERSİZDİ"

İşe girmeden önce verilen eğitimlerin yetersiz olduğunu savunan Eren, "Okudum, anladım diye imza atmamız için kağıt uzatıyorlardı." dedi. Tanık Eren, madende iş temposunun yoğun olduğunu, daha fazla kömür çıkarmak için acele edildiğini öne sürerek, güvenlik için gerekli olan kama gibi malzemelerin eksik olduğunu, bildirdikleri halde eksiklerin tamamlanmadığını iddia etti. Kemal Eren, ocak içindeki kepçelerin çok fazla karbonmonoksit saldığını ileri sürerek, "Müfettiş geldiğinde 'kepçeyi çalıştırmayın' diyorlardı. Biz niye çalışıyorduk o zaman orada o kepçeyle? Emniyetçilerden, kama eksik olduğu için ya da kepçe fazla gaz saldığı için çalışmayın diyen olmadı." ifadelerini kullandı.

ÇAPKIN: BİR MÜDÜR 'BEN YEMEK YEMİYORUM, SİZ DE YEMEYİN' DEMİŞ

Tanık İsmail Çapkın da barutçu olarak çalıştığı madende, olay günü A0 panosunda görev yaptığını kaydetti. Olay günü saat 14.45 civarında işini bitirdiği için yer üstüne çıkmak için hareket ettiğini, başka bir barutçu ile beşinci insan nakil bandına bindiğini, bant bir süre ilerledikten sonra enerjinin kesildiğini ifade eden Çapkın, "Duman geldi. Bant kokusu ve kömür kokusu vardı dumanda. Banttan indik. Dördüncü insan nakil bandı ile beşinci insan nakil bandı arasındaki irtibatta çalışan iki kişiyi gördüm. Tabandan gaz sızdığı için kül bastıklarını söylediler. Sonra Mehmet Efe geldi, 'çıkın, ocak yanıyor.' dedi." ifadelerini kullandı.

Çapkın, ocaktaki emniyetçilerin sayısının yeterli olmadığını savunarak, ocaktaki bazı bölgelerde daha yoğun çalışıldığını, bir amirin işçilere "ben yemek yemiyorum, siz de yemeyin" dediğini duyduğunu söyledi.

Mahkemeye 21 Aralık Pazartesi devam edilmek üzere ara verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Soma davasına devam edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER