Sosyal medya platormu X’te büyük tuzak

Elon Musk tarafından satın alınan sosyal medya platformu Twitter (yeni adıyla X) dolandırıcıların yeni adresi oldu. Bazı bankaların yanı sıra TCMB ve BDDK'nın logolarının yer aldığı sahte reklamları yayınlayan X'e kamu otoritesinin de aylardır göz yumması dikkat çekiyor.

SHABER3.COM

Son dönemde eski adı Twitter olan X adlı sosyal medya platformunda devlet kurumlarının logoları kullanılarak verilen reklamlarla yapılan dolandırıcılık arttı.

Bazı bankaların yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) logolarının yer aldığı sahte ilanları yayınlayan X’e kamu otoriteleri tarafından müdahale edilmemesi dikkat çekiyor.

Vatandaşlar ‘Banka hesap kesintileri, kart aidatı iadesi, puan kazanmak, kredi almak, çekilişe katılmak için tıklayın’ şeklinde ifadeler yer alan reklamlara aldanarak tuzağa düşüyor.

Mudiler bankanın veya ilgili kurumun sitesine gireceğini sanarak reklama tıkladığında banka hesaplarının boşaltılma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Süreç şöyle ilerliyor: Vatandaş ‘bankanın uygulamasına girdim’ sanarak tüm bilgilerini giriyor. Ekranda bilgileri gören dolandırıcı aynı zamanda ikinci bir bilgisayardan bankanın gerçek mobil şubesine giriyor.

Banka tüketicinin cep telefonuna bir şifre gönderiyor. Tüketici, o şifreyi de dolandırıcının ekranına yazdığında dolandırıcı gerçek banka hesabının bulunduğu sayfada o şifreyle hesabı boşaltabiliyor ayrıca kredi çekip borçlandırabiliyor.


Sosyal medya işletmecileri de bu ilanları yayınlayarak yüz binlerce insanı tehlikeye sokuyor. Bu kadar rahatlıkla bu tür yanıltıcı ilanları verenlerin önlenmesiyle ilgili bir denetimin mekanizması olmasını gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ilgili kurumların X benzeri platformlara ceza vermesi gerektiğini belirtiyor.

<< Önceki Haber Sosyal medya platormu X’te büyük tuzak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER