'Soy kodu' uygulamasını kabul eden Bakan Ala'ya azınlık nüfusunu sordu


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Selina Doğan, 'soy kodu' uygulamasını kabul eden İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya Türkiye'de yaşayan Ermeni, Musevi, Rum ve Süryanilerin nüfusunu sordu.

Konuyla ilgili olarak Ala'nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Doğan, aynı zamanda Bilgi Edinme Kanunu uyarınca aynı bilgileri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden de istedi.

Türkiye'de yaşayan azınlıklara yönelik 'soy kodu' uygulamasının olup olmadığına ilişkin bugüne kadar hep tartışma yaşandığını belirten Doğan, geçmiş yasama döneminde çok sayıda milletvekilinin de konuyla ilgili soru önergesi verdiğini anımsattı. Doğan, bu önergelere İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Nüfus olaylarına ilişkin işlemler mevzuata göre yürütülmektedir" diye cevap verdiğini aktardı.

Son olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nun İçişleri Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü oturumda söz konusu uygulamanın gündeme geldiğini anımsatan Doğan, Bakan Ala'nın "Etnik kimliğiyle ilgili bir husus değil. Yani, bunlar tamamen sayısal veriler ve MERNİS Projesi dolayısıyla kodlamalar" sözleriyle bu uygulamayı kabul ettiğini belirtti. CHP'li Doğan, önergesinde Türkiye'deki azınlıkların nüfusunun zaman içinde önemli değişiklikler gösterdiğini ifade ederek "Toplumun genelindeki nüfus hareketleri azınlık cemaatlerini de etkilemiştir." dedi.

Doğan, önergesinde şu soruyu sordu: "Nüfus sayısı ve demografik yapının bilinmesi, kamusal hizmetlerin yürütülmesi ve planlanmasında çok önemlidir. Azınlıklar, kendi cemaatlerinin kamusal hizmetleri (eğitim, ibadet, sağlık gibi) önemli oranda kendi vakıfları üzerinden tedarik etmektedirler. Bunlardan dolayı azınlık vakıflarının hizmet planlanması yapabilmesi için kendi cemaatlerinin nüfuslarını bilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Ayrıca nüfuslarını tam olarak bilemeyen gayri müslim cemaatler, ruhani liderlerinin seçimlerinde de sorunlar yaşanmaktadır. Bu bilgiler ışığında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Ermenilerin, Musevilerin ve Rumların nüfusu kaçtır?" CİHAN
<< Önceki Haber 'Soy kodu' uygulamasını kabul eden Bakan Ala'ya azınlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER