SPD'nin sağcı popülist partinin takip edilmesi teklifine destek yok


Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in aşırı sağcı popülist parti AfD'nin Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından takip edilmesi teklifine Yeşiller hariç diğer partiler tepki gösterdi. CDU İç Politika Sözcüsü Wolfgang Bosbach, "Anayasa Koruma Teşkilatı kimi takip edeceğine kendisi karar verir." açıklamasında bulundu.

Göçmen ve İslam karşıtlığı ile ön plana çıkan aşırı sağ popülist parti Almanya için Alternatif'in (AfD) Başkanı Frauke Petry'nin mülteci akınını durdurmak için sınırlarda polisin silah kullanmasını istemesine tepkiler devam ediyor.

AfD Başkanı Petry, "Polis yasal olmayan sınır ihlallerini engellemeli. Gerektiğinde silah da kullanmalı" diyerek mültecilerin vurulabileceğini ifade etmişti. Toplumun her kesiminden ve siyasetçilerden sert tepki gören AfD Başkanı Frauke Petry'nin açıklaması sonrası SPD Genel Başkanı Gabriel, "Benim için AfD, Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) raporlarına ait. Televizyonlara değil" diyerek aşırı sağ popülist partinin takip edilmesini istedi. Bild'e konuşan Gabriel, AfD'nin takip edilmesiyle partinin demokratik anayasal sisteme ne kadar aykırı olduğunun değerlendirilebileceğini söyledi.

Gabriel'in teklifine Yeşiller Partisi'nden destek geldi. Yeşiller Grup Başkanı Katrin Göring- Eckardt, Anayasa Koruma Teşkilatı'nın AfD'nin takip edilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığının incelenmesini istedi. Yeşiller İç Politika Sözcüsü Volker Beck ise AfD'yi "Bunlar hukuk devletinin düşmanları" sözüyle itham etti.

"PETRY'NİN AÇIKLAMALARI İNSANLIK DIŞI"

AfD başkanı Petry'nin açıklamasını "insanlık dışı ve demokrasi karşıtı" olarak değerlendiren Sol Parti Grup Başkanı Jan Korte, Gabriel'in AfD'nin takip edilmesi teklifine ise karşı çıktı. Hür Demokrat Parti (FDP) Başkanvekili Wolfgang Kubicki, SPD Başkanı Gabriel'in "AfD, Anayasa Koruma Teşkilatı raporuna girmeli" çıkışını, iç istihbarat teşkilatını göreve çağırmak olarak yorumlayarak "Anayasa Koruma Teşkilatı'nın Gabriel'in çağrısına ihtiyacı yok. İç İstihbarat teşkilatının siyasi emeller için araçsallaştırıldığı yönünde bir izlenim oluşmamalı" dedi.

CDU: ANAYASA KORUMA TEŞKİLATI KENDİ KARARINI VERMELİ

Hükümet ortağı CDU'dan da Gabriel'e destek gelmedi. Hıristiyan Birlik Partisi İç Politika Sözcüsü Wolfgang Bosbach, "Anayasa Koruma Teşkilatı kimi takip edeceğine kendisi karar verir." derken, CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, "Bu parti, İnsan onurunun dokunulmazlığı, orantılı davranış ve yaşama saygı gibi değerleri yaralıyor. AfD, anayasaya, ülkemizin değerlerine ve medeniyete aykırı bir parti halini alıyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber SPD'nin sağcı popülist partinin takip edilmesi teklifine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER