STK'lardan Abdullah Öcalan açıklaması


İnsan Hakları Derneği başta olmak üzere bazı STK'lar, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutukluluğuyla ilgili taleplerini açıkladı. Dernekler adına açıklama yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesi konusuna son verilmesini, bugüne kadar ihmali olanlar hakkında soruşturma açılmasını, Abdullah Öcalan'ın aile bireyleriyle ve aile bireyi dışında dilediği 3 kişiyle düzenli olarak görüştürülmesini sağlanmasını istiyoruz." dedi.

İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu, Asrın Hukuk Bürosu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Tühad- Fed, Abdullah Öcalan'ın aile bireyleri ve vasisiyle görüştürülmeyip 'tecrit' uygulandığı gerekçesiyle ortak basın toplantısı düzenledi. İHD Başkanı Türkdoğan, Öcalan'ın durumu ile ilgili gelinen noktada hiçbir şekilde haber alamadıklarını söyledi.

Türkdoğan, "2011 Temmuz'dan beri Öcalan avukatlarıyla görüştürülmemektedir. 5 Nisan 2015 tarihinden beri de hiç kimse ile görüştürülmemektedir. Ailesiyle, yakınlarıyla, avukatlarıyla yine Halkların Demokratik Partisi heyetiyle bir şekilde görüşmesi kesilmiştir. Son olarak da Silivri hapishanesine nakledilen iki mahpus söz konusu. Nasrullah Kuran ve Çetin Arkaş. Bu kişilerin Silivri Hapishanesi'ne nakledilmesi tesadüfen öğrenilmiş ve halen bu kişilerle ilgili avukatları bir görüşme dahi gerçekleştirememiştir. Bu durum kamuoyunda çok çeşitli endişelerin yaşanmasına sebep olmuştur. Biz bugün burada siyasal iktidarı, Adalet Bakanlığı'nı ve yetkilileri uyarmak istiyoruz. İmralı F tipi hapishanesinde tutulan Öcalan'ın durumu hakkında dikkatleri çekmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkdoğan, son olarak Türkiye İnsan Hakları Kurumu'na başvuruda bulunduklarını söyledi.

Taleplerini sıralayan Türkdoğan, şöyle devam etti: "Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesi konusuna son verilmesini, bugüne kadar ihmali olanlar hakkında soruşturma açılmasını, Abdullah Öcalan'ın aile bireyleriyle ve aile bireyi dışında dilediği 3 kişiyle düzenli olarak görüştürülmesini sağlanmasını, Öcalan'ın telefonla görüşme hakkının kullandırılmasını, hukuksal bir sorun olan Kürt sorunun demokratik çözümü noktasında gerekli diyalogları yürütebilmesi ve şu anda yaşadığımız kötü tabloda son verilmesi bakımından da, yeni bir sürecin başlaması bakımından da Abdullah Öcalan'ın HDP heyetiyle görüşmesini, siyasal iktidarın 28 Şubat 2015 tarihli deklarasyona bağlı kalarak yeni bir süreci başlatması noktasındaki çağrımızı yeniliyoruz. "

Asrın Hukuk Bürosu'ndan avukat Cengiz Yürekli de Öcalan'la doğrudan en son temasın gerçekleştiği tarih 5 Nisan 2015'ten bu yana hiçbir haber alınamadığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Telefon hakkı verilmemiş, mektup yazılmasına izin verilmemiş, gelen mektuplar ya sansürlenmiş ya da sınırlı bir şekilde kendisine verilmiştir. Müvekkillerimiz Nasrullah Kuran ve Çetin Arkaş Silivri Cezaevine sevk edildi. Bu sevk aile ve avukatlarına bildirilmeksizin kaçırılma şeklinde gerçekleştirilmiştir."



CİHAN
<< Önceki Haber STK'lardan Abdullah Öcalan açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER