STK'lardan 'Tahriklere kapılmayalım' çağrısı

STK'lardan 'Tahriklere kapılmayalım' çağrısı

Terör olayları sonrası büyük şehirlerde parti binalarının yakılması, gazetelerin basılması üzerine STK'lar vatandaşları, oyunlara gelinmemesi ve kardeşliği bozacak hareketlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.

Son dönemde artan terör olayları sonrası gelen şehitler yürekleri dağlarken bazı parti binalarının yakılması ve gazete merkezlerine düzenlenen saldırılar olayın boyutlarını değiştirdi. Sivas'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarda, gelen şehit haberleri sonrası acılar büyük olsa da tahriklere kapılmadan uyanık olunması ve sağduyulu hareket edilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nuri Eryıldız, Sağlık-Sen Şube Başkanı Efe Zileli yaptıkları açıklamada, terörün amacının ülkemizi bölmek ve parçalamak olduğuna dikkat çekerek, bu oyuna gelinmemesi çağrısında bulundu.

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Terör olaylarının ve her gün gelen şehitlerin milletimizi üzdüğünü ve incittiğini belirterek, şunları söyledi:
"Burada bizlere düşen çok büyük görevler var. Bizim ilimizde yok ama televizyonlarda izliyoruz. Partiler ve gazete merkezleri ile Kürt kökenli esnafların işyerlerinin basılması camlarının kırılması, büyük bir sıkıntı doğuruyor. Bu konuda milletimizin uyanık olması ve olaylara sağduyulu bir şekilde bakması gerekiyor. Kurt dumanlı havayı sever. Eğer bu olaylardan etkilenerek sokaklara düşüp bu insanlara herkes ders vermeye kalkarsa terör örgütlerinin ekmeğine yağ çalmış, onlara hizmet etmiş olur. Onun için insanlarımız gayet sakin ve sağduyulu olması gerekiyor. Ülkemizi huzurunu bozmak ve zor durumda bırakmak için her türlü yola başvuruyorlar. Sokaklara inersek mutlaka onların istediğini yapmış oluruz. Onun için bizim millet olarak sakin olmamız gerekir."

Bunların da atlatacağını ve ülkeyi kimsenin bölmeye gücünün yetmeyeceğinin altını çizen Köksal, "Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı ve Çerkez'i bin yıldır bir arada ve beraber yaşıyor. O nedenle bu halkı birbirine düşman edemezler, bölemezler ve parçalayamazlar. Buna da kimsenin gücü yetmez. Bu oyunlara gelmeden uyanık olmamız lazım. Kimsenin değirmenine su taşımadan birlik ve beraberlik içinde birbirimize kenetlenmemiz en doğru olanıdır." şeklinde konuştu.

"MİLLET OLARAK SAĞDUYUMUZU KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ise son dönemde toplumsal barışı ve bütünlüğü bozmaya yönelik saldırıların tırmanışa geçtiğine işaret ederek, "Şehitlerimizin kanı ile sulanan bu aziz vatanımızı bölmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Tüm bu terörist saldırıların hedefi birlik beraberliğimiz ve ülkemizdir. Aynı zamanda 78 milyonun kardeşliğidir. Ülkemizin birlik, beraberlik ve huzuruna yönelik düzenlenen terör olaylarının her türlüsünü kınıyor ve lanetliyoruz." açıklamasını yaptı.

Terör olaylarına tepki gösterirken hukuk kurallarını çiğnemeden, demokrasi içinde kalmak gerektiğini ifade eden Hastaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Parti binalarının yakılması, gazete merkezlerinin basılması bölücülerin istediği şeyler. Millet olarak sağduyumuzu korumak zorundayız. Vatandaşlarımızın provokatörlerin oyununa gelmeden daha uyanık olması ve kardeşliğimize halel getirecek davranışlardan kaçınması çok önemli. Yaşanan kanlı terör saldırılarının ve tahriklerin, milletimizin kenetlenmesiyle amacına asla ulaşamayacağına inanıyoruz. Herkes tarafından iyi bilinmelidir ki bu ülkenin birlik beraberlik duyguları hiçbir zaman çözülemeyecek kadar kökleşmiştir."

"HİÇBİR ŞEY BU MİLLETİN HUZURUNU BOZMAYA DEĞMEZ"

Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nuri Eryıldız da açıklamasında "Türk milleti olarak biz şehitlerimize sahip çıkacağız. Birliğimizin korunması için elbetteki demokratik tepkimizi ortaya koyacağız. Ama bu hiçbir zaman belli nifak çevrelerinin bu milleti bölüp parçalaması anlamına gelmemeli." dedi.

Eryıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Demokratik tepkiler taşkınlık oluşturacak hale dönüşmemeli. Terör örgütü ile kol kola gezen bir partinin ve iktidarın binasının gerekse de gazetelerin basılmasını gerektirmez. Burada provokatif olayların olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir şey bu milletin birliğinin ve beraberliğinin bozulmasını gerektirmez. Siyasiler ve yönetim kademesinde olanlar insanları germek anlamında hata yapmış olabilir, ama topluma mal olmuş kişilerin hitap ederken birliğin korunması anlamında azami gayreti göstermesi gerekir. Biz bir taraftan içimiz yanarak tepkimizi ortaya koyabilmek için yürüyüşler, eylemler düzenlerken diğer taraftan bu olayların topluma yayılmasını gerektirecek davranışta bulunamayız. Herkesin birlik ve beraberlik çağrısında bulunması gerekir. Hiç kimsenin siyasi ikbali bu milletin ve devletin varlığından daha önemli değildir. Bugün iktidarda olanlar yarın olmayacak, bugün bölücülük yapanlar yarın bitecek ama Türk milleti ilelebet yaşayacaktır. Hiçbir şey bu milletin huzurunu bozmaya değmez. Yapılan tüm açıklamalarda bu itidalin ve sağduyunun verilmesi gerekir diye düşünüyoruz."

"TEPKİLER, DEMOKRASİ VE HUKUK İÇİNDE KALMALI"

Sağlık-Sen Şube Başkanı Efe Zileli son zamanda artan terör olayları ve gelen şehit haberlerinin milleti çok üzdüğünü ve duygusallaştırdığını belirterek, duygusallıkla hareket etmek yerine belli bir süre sonra aklı devreye sokmak gerektiğini aktardı.

Terör olaylarına tepki verirken sağduyulu olunması gerektiğine vurgu yapan Efe Zileli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artan terör olaylarını toplum olarak kınıyoruz. Tabi bakıldığında parti binalarının yakılması, gazete binalarının basılması bunlarla ilgili şunu söylemek gerekiyor ki biz Sivas olarak bunu yakından yaşadık. Bu tür olaylarda provokatörlerin olduğunu unutmadan dikkat etmek gerekiyor. Tepkileri araçları ve binaları yakarak, yol kesmek gibi yanlış bir şekilde göstermemek ve frenlememiz gerekir. Yapılacak eylemler demokratik ve hukuk içerisinde olmalı. Burada sadece sivil toplum kuruluşlarına değil siyasi partilere ve taraftarlarının da sağduyulu olması gerekir. Siyasi parti temsilcilerinin de açıklamaların da kimseyi incitmeden, kırmadan, dökmeden gerçek manada terörün karşısında olarak bu kanı durdurması gerekiyor. Biz Türk ve Kürt kardeşlerimiz olarak bir arada yaşıyoruz."

Terörün amacının ülkeyi bölmek ve parçalamak olduğuna dikkat çeken Sağlık-Sen Şube Başkanı Zileli, "Bunun önüne geçmek ise kardeşliğe ve birlikte hareket etmeye bağlı. Bizler ayrıştığımız zaman birilerinin ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Milletimizi sağduyuya davet ediyoruz. Vereceğimiz tüm tepkileri demokrasi içerisinde yapmamız lazım. Bin yıllık kardeşliğimizi kimse bozamaz. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece kimse bizi bölemez. Herkesi sağduyulu hareket etmeye çağırıyoruz." açıklamasında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber STK'lardan 'Tahriklere kapılmayalım' çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER