İTO Başkanı: Kısa vadeli borcu olan yatırımcıya devlet 2,70 liradan döviz satsın


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, kısa vadeli borcu olan yatırımcıya devletin 2,70 liradan döviz satışı yapması talebinde bulundu.

Çağlar, ayrıca Hazine tarafından Halkbank kanalı ile esnaflara sunulan yüzde 50 faiz indirimli kredinin tüm şahıs firmalarına verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çağlar, İTO Eylül ayı Meclis toplantısında kur ve kredi ile ilgili açıklamalar yaptı. Reel sektörün kısa vadeli dış borcunun, finans kesimi borcu dışında 35 milyar dolar olduğunu belirten İbrahim Çağlar, şunları kaydetti:
"Biz bu 35 milyar dolar borçlanırken kur bu düzeylerde değildi. Öngörülmedik şekilde yaşanan artışlar oldu. Pek çok yatırımcı hesabını 2,50'ye göre yaptı. Bugün ise dolar 3 lirayı aştı. Sırf aradaki bu kur farkı yüzünden özel sektörün borcu 17,5 milyar lira arttı. Bu sıkıntıyı aşabilmek için Merkez Bankamızı ve hükümetimizi iş dünyasıyla el ele vermeye davet ediyorum. Bu 17,5 milyar lira zararın karşılanmasında bize destek verin.

Kısa vadeli döviz borcu olan iş adamına devlet 2,70'den döviz satışı yapılsın. Bu yardım, kamu kesimine en fazla 3,5 milyar dolara mal olur. Ve bu rakam neredeyse Merkez Bankası'nın bir senelik kârı kadardır. Bu kâr bu sene de Hazine'ye devredilmesin, üretim çarklarının dönmesi için kullanılsın. Yeter ki üretim yavaşlamasın, istihdam ve yatırımlar gerilemesin."

İTO'nun bir diğer önerisinin de mikro girişimler hakkında olduğunu anlatan İTO Başkanı, şöyle devam etti:
"Hazine Halkbank üzerinden esnaflara sunduğu yüzde 50 faiz indirimli kredi imkanını tüm şahıs firmalarına verilsin. Ülkemizde şahıs girişimi sayısı 500 bin. Yani ekonomimizin üçte biri. Bu indirimli kredi imkanı hem onlara, hem de ekonomimize can suyu olacaktır."

Geniş katılımlı toplantıda İTO Meclis üyeleri tarafından terör olayları telin edildi, Türk bayrakları açıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber İTO Başkanı: Kısa vadeli borcu olan yatırımcıya devlet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER