"Suç ortakları için çember daralıyor"

Meclis’te kurulan 17 Aralık Yolsuzluk Komisyonu üyesi CHP’li Aksünger, Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasıyla Türkiye’deki suç ortakları için çemberin daraldığını söyledi.



TBMM 17 Aralık Yolsuzluk Komisyonu üyesi CHP Genel BaşkanYardımcısı Erdal Aksünger, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasıyla olayın uluslararası boyut kazandığını söyledi. Aksünger, “Küresel terör desteği kanıtlanırsa Türkiye'yi yönetenlerin başı çok ağrıyacak” dedi.



KARA PARA VE TERÖRE DESTEK

Aksünger, 17-25 Aralık'ın, sadece bakanların ve çocuklarının olduğu iki üç rüşvet meselesi olmadığını belirtti. “50 milyon 100 milyon dolarlık rüşvet değil, altında yatan çok derin şeyler vardı” diyen Aksünger şöyle devam etti: “Uyuşturucular, kara para transferleri, acayip bir zincirdi. Birileri de bu zincire bulaşmıştı. İran, Rusya, uyuşturucu, para transferleri, küresel terör desteği ve hayali ihracat vardı.”



ŞİRKETLER ABD'Lİ SAVCIDA

Türkiye'de Zarrab'a ‘hayırsever, bü- yük ihracat kralı' muamelesi yapıldığının altını çizen Aksünger, “Medya baskı altına alınarak ters enformasyon yaptılar. Türkiye'deki yargıyı da siyasallaştırdılar. Konuyu kapattık zannettiler ama şimdi İran, Zencani'den 3 milyar dolar parasını istiyor. ABD'de savcının hazırladığı iddianame TBMM'de görüştüğümüz fezlekelerdeki şirketlerin isimlerine yer vermişler” dedi.



BAKANLARLA İLİŞKİ DOSYADA VAR

“Türkiye'de Zarrab ile ilişkisi olanlarla ilgili çember daralıyor” diyen Aksünger, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'ye gideceği sırada Reza Zarrab'ın ABD'de yakalanmasının bir anlam taşıdığını savundu. Aksünger, “MİT'in Zarrab'ın bakanlarla ilişkisini anlatan raporu da ABD'deki dosyada olacaktır” diye konuştu. 



ABD'YE DE DARBE DESİNLER

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yapan polis ve savcıların darbe suçlamasıyla cezaevine atıldığını belirten Aksünger, şunları söyledi: “17 Aralık Komisyonu'nda rüşvet aldığı belirtilen 4 eski bakanın Yüce Divan'a gitmesine yönelik bir kanaat oluşmuştu. Oylamadan önce 2 bakanın Cumhurbaşkanlığı Saray'ına çıkmasıyla restleşme yaşandı. Bakanlar ‘Biz de bildiğimizi açıklarız' deyince meydanlarda darbe konuşuldu. ABD, Zarrab'ı suç iddiaları nedeniyle 75 yılla yargılayacak. Şimdi Türkiye'yi yönetenler çıkıp ‘ABD hükümete darbe yaptı” diyecekler mi.”



TUTUKLAMA SONRASI 3 SİYASİ SENARYO

Aksünger, bundan sonra yaşanabilecekleri ve Türkiye'yi yönetenlerin tepkisini şöyle sıraladı:

1- Suç ortaklarının tamamı istenecek: ABD, Zarrab ile Türkiye'de suça ortak olan kişilerin hepsini isteyecek. Türkiye'nin teslim etmesi çok zayıf ihtimal. Çünkü böyle olunca 4 bakanla birlikte bir sürü ilişkinin yıkılması sonucu ortaya çıkar. Bakanları aklamaya çalışırken Zarrab'ı da aklayanlar büyük sıkıntıya düşecek.

2- ‘Ey ABD' diyerek yalnızlaşacak: “Seferberlik, manda ve himaye kabul edilemez, Ey ABD” gibi söylemlerle Türkiye uluslararası arenada iyice yalnızlaşıp fakirleşecek. Sonunda Türkiye ambargoya itilecek.

3- Bakanlar dava dışında tutulacak: Türkiye'yi yönetenler, ABD'deki davayı Zarrab ile sınırlı tutarak hafifletmek isteyebilir. ABD ile aracılar devreye sokulup suç ortağı olduğu iddia edilen bakanlar ve diğerleri dava dışı tutulacak. Türkiye'de halka “ABD'nin darbe girişimini bertaraf ettik” denilecek.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE-HASAN BOZKURT

 
<< Önceki Haber "Suç ortakları için çember daralıyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER