Sulh Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılması için kanun teklifi


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından 2014 yılında kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılması için kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde "Yeni kurulan sulh ceza mahkemeleri, her ne kadar isimde ve teoride özel yetkili mahkemelerden farklı görünse de, işleyiş ve pratikte ÖYM'lerden hiçbir şekilde farklı olmayıp yine siyasi iktidarın kontrolü ve denetimiyle kararlar almakta ve hukuk tarihine geçecek birçok skandala imza atmakta" diyen Erdem, sulh ceza mahkemelerinin siyasi iktidarın keyfi ve siyasi tutumuna bağlı olarak, demokratik hakları savunan yurttaşlara karşı açıkça insan haklarına aykırı kararlar vermesinin insanların mahkemelere ve adalete olan inancını ciddi düzeyde zedelediğini ifade etti.

Eren Erdem, sulh ceza mahkemelerinin kapatılmasının, adalete olan inancı ve uluslararası itibarı yeniden tesis edilmesini sağlayacağını kaydetti. "Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi"nde Erdem, 18/06/2014 tarihli 6545 Sayılı torba yasa ile Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldığını, yerine Sulh Ceza Mahkemeleri getirildiğini ifade etti. Yeni kurulan sulh ceza mahkemelerinin, her ne kadar isimde ve teoride özel yetkili mahkemelerden farklı görünse de, işleyiş ve pratikte ÖYM'lerden hiçbir şekilde farklı olmayıp yine siyasi iktidarın kontrolü ve denetimiyle kararlar aldığını ve hukuk tarihine geçecek birçok skandala imza attığını vurgulayan Erdem, şunları kaydetti: "Anayasamızın 36. Maddesinde belirtilen 'Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.' ve 37. Maddesi'nde belirtilen Kanuni Hakim Güvencesi'nde 'Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimseyi kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.' hükümlerine rağmen, ilgili mahkemeler siyasi iktidarın keyfi ve siyasi tutumuna bağlı olarak, demokratik haklarını savunan yurttaşlara karşı açıkça insan haklarına aykırı kararlar vermekte ve bu hukuksuzluk günlük yaşamda insanların mahkemelere ve adalete olan inancını ciddi düzeyde zedelemektedir. Demokratik haklarını savunan insanlara yönelik cezaların yanı sıra, iktidara yakın olduğu bilinen kişilerin işledikleri suçların cezasız bırakılması yine toplumda ikilik ve kutuplaşma yaratmakta ve ülkemizin laik ve sosyal bir hukuk devleti eliyle yönetildiği algısından somut şekilde uzaklaştırmaktadır. Toplum nezdinde oluşan bu kanaat, hukukun temel ilkelerinin halk tarafından içselleştirilmesi noktasında sıkıntılar yaratmakta ve toplumsal bütünleşmeyi ve barışı engelleyen girişimlere neden olmaktadır."

İktidarın hiçbir hukuk kuralına bağlı olmadığı bir totaliter yapıda sosyal ve hukuk devletinin işlemeyeceğinin bir gerçek olduğuna dikkat çeken Erdem, bu nedenle demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak sulh ceza mahkemelerinin kapatılması, özel yetkilerle donatılmış bir iktidar yargısı olarak neden olabileceği hukuksuzlukların engellenmesi ve böylece halkın adalete olan inancı ve uluslararası itibarın yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Erdem, kanun teklifiyle hukuk devletine aykırılık teşkil eden sulh ceza mahkemelerinin kaldırılması ve bu mahkemeleri ilgilendiren davaların asliye ceza mahkemeleri tarafından bakılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 26/09/2004 tarihli 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanununun 10 uncu Maddesi başlığıyla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- 26/09/2004 tarihli 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanununun 11 inci Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, sulh ceza ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır."

MADDE 3- 17/12/2004 tarihli 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 268 inci Maddesinin 3. Fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Sulh ceza hâkimliği kararlarına yapılan itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları asliye ceza mahkemesi hâkimine aittir.
b) Sulh ceza işleri, asliye ceza hâkimi tarafından görülüyorsa itirazı inceleme yetkisi ağır ceza işlerini gören mahkeme başkanına aittir."

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. CİHAN
<< Önceki Haber Sulh Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılması için kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER