Suriye'de bazı ihlallere rağmen ateşkes başladı


Suriye'de ABD ve Rusya arasındaki anlaşma uyarınca uzun zamandır beklenen ateşkes gece yarısından itibaren başladı. Ülkede savaşan 100'e yakın grup, ateşkese uymayı kabul etti. Savaşın 5 yıldır devam ettiği ülkede ilk gün için ateşkese büyük ölçüde uyulduğu görülüyor. Türkiye sınırında, PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'a ise ateşkes kapsamı dışında tutulan IŞİD sürpriz bir saldırı başlattı. ABD önderliğindeki koalisyonun Tel Abyad çevresindeki IŞİD hedeflerini vurduğu belirtiliyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de 'çatışmalara ara verilmesi' yönündeki kararının ardından Cenevre'de açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ateşkesin bazı yerlerde zaman zaman ihlal edilebileceğini, önemli olanın bu vakaları hemen kontrol altında almak olduğunu dile getirdi. Gece yarısından sonra Dera ve Şam'daki çatışmaları hemen durduğunu belirten özel temsilci, sadece bir ihlal vakasının kaydedildiğini belirtti. Sabah saatlerinde ise başkent Şam'a bugün muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden birkaç havan topunun atıldığı belirtildi.

De Mistura'nın verdiği bilgiye göre Washington, Lazkiye ve Amman'da kurulan operasyon merkezlerinde ateşkesin gidişatı anbean takip edilecek. Bir ihlal durumunda Rusya ve ABD anında durumdan birbirini bilgilendirecek ve vakanın kontrol altına alınmasını sağlayacak. Muhalifler de Esed rejiminin bazı yerlerde ateşkesi tehlikeli şekilde ihlal ettiğini açıkladı. Rus Ordusu da savaş uçaklarını üslerde beklettiğini duyurdu.

Bu arada De Mistura başkanlığında Cenevre'de toplanan uluslararası görev gücü de ateşkesle eşzamanlı olarak insani yardımların Suriye geneline nasıl ulaştırılabileceğini ele aldı. Suriye'de kuşatma altındaki 18 bölgede 500 bine yakın insan yardıma muhtaç durumda. CİHAN
<< Önceki Haber Suriye'de bazı ihlallere rağmen ateşkes başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER