"Suriye'de kullanılan kimyasal silahları üreten İran'dır" iddiası



GAZİANTEP (CİHAN)- Suriyeli muhaliflerin Halep Askeri Meclis Başkanı General Zahir al- Sakit, tüm dünyanın Suriye'de kullanılan kimyasal silahları üreten devletin İran olduğunu iddia ederek, "İran'ın Suriye rejimine silah göndermesinin önüne geçilmeli. Ortadoğu'da bu silahları üreten tek devlet İran'dır." dedi.

Halep Devrimci Güçler Heyeti, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'de kimyasal klor gazının kullanılmasına ilişkin sert tedbirler içeren karar tasarısını kabuluyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Gaziantep'te düzenlenen toplantıda konuşan Suriyeli muhaliflerin Halep Askeri Meclis Başkanı General Zahir al- Sakit, bütün dünyanın Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını bildiğini ileri sürdü. Herkesin bu suçun Suriye rejimi tarafından işlendiğini de bildiğini savunan Sakit, "Bu kimyasal saldırılar durmalı. Klor maddesi, kimyasal silahın temel maddesi özellikle İran'da üretiliyor. İran sürekli Hizbullah aracılığıyla Suriye rejimine gönderiyor. İran'ın Suriye rejimine silah göndermesinin önüne geçilmeli, durdurulmalı. Ortadoğu'da bu silahları tek üreten devlet İran'dır. Son olarak 48 saat önce kullanıldı ve 11 kişi yaralandı. Kimyasal silahlar sürekli muhalif bölgelere atılıyor. Bunu da uçaktan rejim güçleri atıyor. 2014 yılının Nisan ayında BM ile işbirliği yaptık ve kimyasal silahların kullanıldığı bölgelerden örnekler aldık. Bu silahların üzerinde hep Farsça yazıyordu. Bu İran'dan geldiğini gösteriyor. Hep muhalif bölgelerde kullanılmış. BM'ye verdik ama netice alamadık." şeklinde konuştu.

Halep Devrimci Güçler Heyeti Başkan Yardımcısı olan eski hakim Hüseyin Hammadi de bir devletin hukuki sisteminin işlenen bir suça karşı tedbir almaması durumunda Uluslararası mahkemelerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini kaydetti. Dünya hükümetlerine çağrıda bulunan Hammadi, "Hem insani hem de dini açıdan sesleniyorum. Dünya hükümetleri BM ile bir araya gelsin. Rejimin suçlarını durdursunlar. Bu kimyasal silahlar sadece Suriye'ye değil, Ortadoğu ve dünyaya zarar verir." açıklamasında bulundu.

Halep Devrimci Güçler Heyeti üyesi Bessam Hacı Mustafa da Suriye'nin BM Daimi temsilcisi Beşar El Caferi'nin 'Suriye'de kimyasal silahı kimin kullandığını bilmiyoruz' yönündeki açıklamasını eleştirerek, "O münafıktır. Rejimin arkasında, milisler olarak, devlet olarak kim var biliyoruz. Onların haddini hem silahla hem de siyasetle bildirmeye çalışacağız." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber "Suriye'de kullanılan kimyasal silahları üreten İran'dır"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER