Suriyeli mültecilee 'aile birleşimine' izni verilmeyek


Federal Almanya hükümetinden Suriyeli mültecilere sınırlı sürede oturum verilmesi ve mültecilerin aile üyelerini Almanya'ya getirmelerine sınırlama getirilmesi sinyali geldi. Başbakan Angela Merkel, Suriyeli mültecilerin aile birleşimine izin verilmeyeceği açıklaması yapan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'e güveninin tam olduğunu açıkladı.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin geri çektiği "Suriyeli mültecilere sınırlı süre koruma sağlanacak ve aile birleşimine izin verilmeyecek." açıklamasının etkisi devam ediyor. Başbakan Angela Merkel'in İçişleri Bakanı de Maiziere'ye güveninin tam olduğunu açıklayan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin nihai amacının mülteci kriziyle başa çıkmak olduğunu söyledi.

Suriyeli mültecilere sınırlı süre koruma sağlanıp sağlanmayacağı ve aile birleşimine izin verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya "Şu an için önemli olan Almanya'ya gelen mültecilerin kayıt işlemlerinin tamamlanıp iltica sürecinin işlemesidir." cevabını veren Seibert, Almanya'ya bu yıl 20-25 bin değil yüz binlerce mülteci geldiğini, önceliğin bunların kayıt işlemlerinde olduğunu ifade etti.

Hükümet Sözcüsü, geçtiğimiz hafta koalisyon ortaklarının ve eyalet başbakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen zirvede alınan kararların uygulanmasının önemli olduğuna dikkati çekti. Federal İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Suriyeli mültecilerin aile üyelerini Almanya'ya getirebilmeleri için yürürlükte olan kuralların geçerliliğini koruduğu ve Suriyeli mültecilerin durumları hakkında koalisyon ortakları arasında görüşmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.

Hükümet ortağı SPD, İçişleri Bakanı de Maiziere'nin koalisyon ortakları ve Federal Hükümet Mülteci Koordinatörü Peter Altmaier ile ön görüşmeyi yapmadan Suriyeli mülteciler hakkında açıklama yaptığı gerekçesiyle sert tepki gösterdi.

CDU, DE MAIZIERE'YE DESTEK VERDİ

CDU Yürütme Kurulu'nun İçişleri Bakanı de Maiziere'nin açıklamasına destek verdiği ifade edildi. CDU Yürütme Kurulu'nun Suriyeli mültecilerin aile birleşimine sınırlama getirilmesi konunun koalisyonda görüşülmesi gerektiğini kararlaştırdıkları kaydedildi.

Öte yandan mülteci akınının devam ettiği Almanya'da gelen sığınmacıları yerleştirmek için 370 bin kişilik yere ihtiyaç olduğu açıklandı. Ernst&Young isimli şirketin ülke genelinde yaptığı araştırma sonucuna göre belediyelere, sığınmacıları yerleştirmek için 370 bin kişilik yer gerekiyor. Belediyeler 2015 yılında 870 bin göçmene kapılarını açarken, Ekim- Aralık ayları arasında 380 bin yeni sığınmacının geleceğini hesaplıyor. Belediyelerin mevcut toplam kapasitelerinin 500 bin kişilik olduğu ve özellikle Kuzey Ren Vestfalya ile Aşağı Saksonya eyaletlerinin kapasiteleriyle gelen sığınmacı sayısı arasındaki farkın çok yüksek olduğu ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Suriyeli mültecilee 'aile birleşimine' izni verilmeyek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER