Teknik Bilimler mezunlarının sorunları için Meclis araştırması talebi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ücretli çalışan ve işsiz Teknik Bilimler Mezunları (Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları vb) ile eğitimlerine devam eden öğrencilerin sorunlarının tespiti için TBMM'de araştırma açılmasını istedi.

Barış Yarkadaş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; eğitim şartlarının farklılığı, üniversite sayısındaki artışın ödeneklerde düşmeye neden olması, akademik kadroların yetersizliği gibi konularda küreselleşmenin ve plansız artışın eğitim sistemini olumsuz etkilediği belirtildi.

Araştırma önergesinde, Türkiye'de 2015 yılı itibariyle 190 üniversitenin olduğu, bunlardan 114'ünün devlet üniversitesi, 76'sının ise vakıf üniversitesi olduğu belirtildi. Bu üniversitelerden 100'ün üzerinde bir kısmının Mühendislik eğitimi verdiği ve mezun sayısındaki artış ile özel sektörün talebi olan nitelikli iş gücünün arasındaki dengesizlik nedeniyle yeni mezunların işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Gerekçenin devamında şu ifadeler yer aldı: "Özelleştirmeler sonucu kamuda çalışan teknik bilimler mezunu insan sayısı azalmış, dolayısıyla 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu kapsamında çalışma alanı da oldukça daralmıştır. TMMOB üye yapısına bakıldığı takdirde, büyük çoğunluk belirli veya belirsiz süreli yapılan bu iş sözleşmeleri hükümlerine göre çalışmakta ve İş Kanunu hükümlerine tabidirler, dolayısıyla işçi statüsündedirler. Birçok mühendis ve mimar işten atılma korkusu ve güvencesiz çalışmanın yanı sıra; özlük hakları, yıllık izinler, tazminatlar, görev tanımlarının belirsizliği, sigortasız ya da düşük sigortalı çalışma, taşeronlaşma gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Teknik Bilimler bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan hızlı artışı bir yandan işsiz teknik bilimler mezunu sayısını artırırken, bu insanların meslek dışı alanlarda düşük ücretle ve güvencesiz çalışmaya zorlandığı görülmektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber Teknik Bilimler mezunlarının sorunları için Meclis araştırması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER