Buluş yapanlar yaşadı, artık o sorun kalkıyor!

Kredi kullanımında teminat sıkıntısı yaşayan kişi ve şirketler ellerindeki patentlerini teminat göstererek bankalardan kredi alabilecek.

Buluş yapanlar yaşadı, artık o sorun kalkıyor!

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, işletmelerin patentlerini bankalar nezdinde teminat olarak gösterebilecekleri bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını, ‘Patent Borsası’ oluşturmak için de harekete geçtiklerini bildirdi. Ergün, dünyada fikri ürünlerden elde edilen lisans gelirlerinin yıllık 250 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Patent Borsası kuruyoruz 

Bakan Ergün, kişi ve firmaların patent başvuru sayılarında ciddi artış olduğunu, bunun da beraberinde yeni gelişmeleri getirdiğini söyledi. Patentlerin kullanımındaki farklılaşmalar, bu kullanımlara ilişkin bilgilerin temini ve kamu ile paylaşımı sonucunda Türkiye’de bir patent piyasasının oluşmasını beklediklerini belirten Ergün, “Bu gelişmelerin neticesi olarak ‘Patent Borsası’ şeklinde tanımlayabileceğimiz bir yapıyı tesis edeceğiz” dedi.

Bakan Ergün, dünyada bu konudaki başarılı uygulamaları titizlikle incelediklerini, Japonya’nın patentlerin teminat olarak kullanılabildiği bir kredi sistemini uyguladığını, Almanya’da da benzer sistemin önerildiğini söyledi. Patentlerin teknoloji transferi, finansman temini ve sigortacılıkta kullanılabileceğini ifade eden Ergün, ticari değere dönüştürebilmek için, TBMM’ye Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nı sunduklarını söyledi.

Nakde dönüşecek 

Bakan Ergün, objektif kriterler çerçevesinde yapılacak patent değerlemesi sonrasında, teknoloji transferinde atağa kalkılacağını ve patentlerle finans sektörü arasında güçlü bir bağ oluşacağını bildirdi. Ergün, “Buluşların ticari bir meta olarak alınıp satılacağı yeni yapıyla birlikte, patentler işletmelerin yönetim stratejilerinin en önemli araçlarından biri haline gelecek. Patentler duran varlıklardan çıkıp nakde dönüşecek. Kişiler ve işletmeler patentlerini bankalar nezdinde teminat olarak gösterip kredi alabilecekler” dedi

<< Önceki Haber Buluş yapanlar yaşadı, artık o sorun kalkıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER