TGF: Komisyon kararları şaibelidir


Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Sarı Basın Kartları Komisyonu'nun kararlarının gizlendiğini, tarihinde ilk kez komisyon üyeleriyle dahi paylaşılmadığını belirterek, "Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü'nün kişisel keyfine göre onaylandıktan sonra açıklanacak olan kararlara şimdiden şaibe düşmüştür "dedi.

TGF Başkanı Yılmaz Karaca, Sarı Basın Kartları Komisyonu'nun kararlarının komisyon üyelerinden bile gizlendiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Karaca, komisyon tarihinde ilk kez böyle bir şey yaşandığını vurguladı.

Karaca'nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Hatırlanacağı gibi Sarı Basın Kartları Komisyonu, bir buçuk yılı aşkın süredir toplanamamış, bu süre içinde basın kartı almaya hak kazanan yüzlerce meslektaşımız mağdur edilmişti. Aynı süre içinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından adeta oldubittiye getirilerek Sarı Basın Kartları Komisyonu'nun yapısını değiştiren adaletsiz bir yönetmelik apar topar yürürlüğe sokulmuştu.

TGF başta olmak üzere yıllardır komisyon üyesi olan kurum ve kuruluşların temsilcileri komisyondan çıkarılmış, yerine meslektaşlarımızı temsil kabiliyeti bulunmayan çakma dernekler dahil edilmiş, oluşturulan yeni komisyonun alacağı kararlar da Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü'nün iki dudağından çıkacak onaya bağlanmıştı. Bu yapısıyla komisyon açıkça formaliteye dönüştürülmüştü.

Nitekim 18-19 Kasım tarihlerinde Ankara'da toplanan ilk komisyon toplantısında bu yöndeki eleştirilerin ne denli haklı olduğu ortaya çıktı. Tarihinde ilk kez komisyon toplantısında alınan kararlar kamuoyuyla paylaşılmadı, üstelik kaç kişinin kart almaya hak kazandığı, hangi meslektaşlarımızın başvurularının kabul edilip edilmediği bilgisi bırakalım kamuoyunu, komisyonun üyelerine dahi verilmedi. Soranlara ise "Komisyon kararlarını Genel Müdürümüzün onayından çıktıktan sonra paylaşabileceğiz" şeklinde manidar yanıtlar verildi.

TGF olarak kamuoyu önünde soruyoruz. Sayın Genel Müdür komisyon kararlarını hangi kriterlere göre onaylayacak veya onaylamayacaktır? Gazeteciler kategorize edilip, siyasi bir yaklaşımla eleminasyon yapılacak mıdır? Sarı basın kartına hak kazandığı halde sırf genel müdürün olur vermemesi nedeniyle kartını alamayacak meslektaşlarımız olacak mıdır? Yapısı değiştirilen komisyon kaç kişinin kart almasına onay vermiştir ve genel müdür bunlardan kaç tanesinin kart almasını uygun görecek veya görmeyecektir? Komisyonun kart verilmesini uygun gördüğü ancak genel müdürün uygun görmeyip bu hakkı onaylamadığı meslektaşlarımız kimlerdir? Oldu bittiye getirilerek, basın kuruluşlarının görüşleri alınmadan oluşturulan yeni yönetmelik hakkında açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa, bu komisyonun aldığı kararlar kadük olmayacak mıdır? Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü akıllarda haklı olarak istifhamlar oluşturan bu sorulara derhal yanıt vermeli ve zaman geçirmeden, Sarı Basın Kartları Yönetmeliği'ni hukuka uygun hale getirmelidir. Aynı şekilde Sarı Basın Kartları Komisyonu'nun yapısını da Türk basının tamamını kapsayacak biçimde adaletli bir yaklaşımla yeniden oluşturmalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."
CİHAN
<< Önceki Haber TGF: Komisyon kararları şaibelidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER