TİM Başkanı: İhracatta hedefimiz lira kullanımını arttırmak


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta para biriminin de önemli olduğunu vurguladı.

Büyükekşi, daha evvel lira ile ihracat oranının yüzde 1'in altında olduğunu anlattı ve "Bu oran 2015 itibari ile arttı. İhracat yüzde 47,2 oranında dolar ile, yüzde 44,6 oranında Euro ile, yüzde 4,2 oranında lira ile, yüzde 3,4 oranında sterlin ile yapıldı. Dış ticaretimizde liranın kullanımını daha da arttırmak hedefimiz. Ekonomi Bakanımız her mecrada bu konuyu dile getiriyor. Türkiye için önemli kimi ülkelerle Merkez Bankası'nın katkıları ile lira kullanımının artmasını amaçlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvator turunda yer alan TİM Başkanı Büyükekşi, yaptığı açıklamada ihracat para birimlerinin yanında 2016 hedeflerine de değindi. Üretim ve ihracatın artacağını belirten Büyükekşi, şunlara işaret etti:

"Sene sonunu ne şekilde kapatacağımız fiyatlara ve sorunlu ülkeler ile ticaretimize bağlı olacak. Tahminimiz, hammadde ve petrol fiyatlarında gerilemenin bu sene dengeleneceği şeklinde. Biz de daha çok üretip daha çok ihracat yapacağız. Amacımız fiyatlarda gerilemeyi, miktar artışı ile telafi edip 2016 ihracatını daha yukarılara taşımak. Bunun için iktidarın yardımı gerekli. Şu anda kapsamlı bir paket için faaliyetlerde bulunuyoruz. "

Emtia ihracatçısı ülkeler olan Şili, Peru ve Ekvator'da temasların ihracata olumlu katkı sunacağından söz eden Büyükekşi, "Bu üç ülke son 2 senede emtia fiyatlarının gerilemesinden olumsuz etkilendi ancak bizler bu bölge ile ticaretimizi arttırmak durumundayız." ifadelerini kullandı.

İhracatçıları yeni bölgelere açma vaadinde bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçılarımız yönlerini tüm dünyaya çevirdi. Dünyada devam eden durgunluk ve bölgemizin istikrarsızlığı etkin olmamızı gerektiriyor. Biz dışa açık bir ülkeyiz, ikili ticari ve ekonomik bağlarımızı kuvvetlendirmek için etkiniz. TİM olarak, 2010-2015 döneminde toplam 8 Cumhurbaşkanlığı heyeti, 13 Başbakanlık heyeti, 40 Ekonomi Bakanlığı heyeti, 37 TİM-THY heyeti tertip ettik. Toplamda 3 bin 500 yatırımcımız ile 98 heyet tertip ettik. Dünya ticaretinin neredeyse yüzde 90'ına eriştik." CİHAN
<< Önceki Haber TİM Başkanı: İhracatta hedefimiz lira kullanımını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER