TİSOYAB: Ülkemizde turizm yatırımları 30 yıl öncesi planlamaya göre yapılıyor


Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Avrupa ülkelerinin en küçük belediyelerinde bile 'turizm yatırım planlama masası' birimlerin olduğunu, Türkiye'de ise yatırımların Turgut Özal dönemindeki planlamalarla yapıldığını söyledi. Aydoğan, Avrupa ülkelerinde turizm yatırımlarının 50 yıl sonrasına göre planlanarak yapıldığını, Türkiye'de ise gecekondu dikme mantığıyla turistik tesis inşa edildiğine işaret etti.

Türkiye'de ilk turizme açılan yerlerden birini Manavgat Titreyengöl olduğunu belirten Aydoğan, en kapsamlı planlamanın da onu döneminde yapıldığını halen Antalya bölgesinde 30 yıl öncesi şartlarına göre yapıldığını kaydetti. Başta Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz olmak üzere bütün Avrupa Birliği(AB) ülkeleri belediyelerinin hepsinde 'turizm yatırım planlaması' masasının bulunduğunun altını çizen Aydoğan, turizm yatırımında bulunacak olan her yatırımcının masaya uğramadan bir yatırım yapmasının zor olduğunu ifade etti.

Turizm masasında turizm yatırımcı öncesi yatırım yapılacak bölge ile ilgili A'dan Z'ye planlamasını ve risk unsurlarının masaya yatırıldığına dikkat çeken Aydoğan, belirtilen bölgeye yapılacak olan konaklama tesisinin yakın bölgedeki otele zarar verecek, müşteri dengesini bozacaksa izin verilmediğinin altını çizdi.

Antalya'da 35 yıl önce yatak kapasitesinin 5 bin olduğunu ve bugün ise 575 bine ulaştığını vurgulayan Aydoğan, şu ifadeleri kullandı: "Bizde maalesef son 30 yıl içinde bir turizm yatırım politikamız olmadı. Almanya, bir oteli açımı için kılı kırk yararak pazar araştırması yapıyor. Yakın bölgesindeki otelin müşteri pazarına zarar verecekse kesinlikle yeni otel yapımına izin vermiyor. Bunu Almanya'nın 100 bin nüfuslu belediyeleri yaparken ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı bunu yapmıyor. Bizde beş yıldızlı otel dikimi gecekondu, manav ve bakkal dükkanı açılması mantığıyla yapılıyor. Hiç turizm bilgesi ve altyapısı olmayan kişiler 'para turizmde' diyerek otel açıyor. İspanya turizm yatırımlarını kılı kırk yararak yapıyor. Artık bizde bakkal, manav, restoran, butik dükkanı açma mantığıyla otel yapımından vazgeçelim. Maalesef ülkemizde bir turizm yapılanma planımız yok. Bugün Manavgat'ta çoğu dün beyaz altın denilerek pamuk ekilen tarım arazilerinin çoğunda beş yıldızlı oteller var. Bitişik düzenle yapılan oteller belirli bir süre sonra konaklama tesislerinin denize bakan yönleri kapattı." CİHAN
<< Önceki Haber TİSOYAB: Ülkemizde turizm yatırımları 30 yıl öncesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER