TKDK, 289 projeye 52 milyon TL ödedi


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Çankırı İl Koordinatörlüğü Lansman toplantısı yapıldı. 2007–2013 yıllarını kapsayan IPARD I programı çerçevesinde Çankırı'da gerçekleşen yatırımların ve 2014–2020 IPARD II programının tanıtımının gerçekleştirildiği toplantıya Vali Vahdettin Özcan, kaymakamlar, belediye başkanları, daire müdürleri ve TKDK hibelerinden yararlanan yatırımcılar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını TKDK Çankırı İl Koordinatör V. Selim Temeltaş yaptı. İl Koordinatörlüğünün 2012 yılında kurulduğunu, Avrupa Birliği Komisyonundan akreditasyonunu 2013 yılında alarak proje kabulüne başladığını ifade eden Temeltaş, "9. Çağrı dönemiyle birlikte proje alımına başlayan TKDK Çankırı İl Koordinatörlüğü'ne toplam 7 çağrı döneminde 403 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden 311 tanesi desteklemeye hak kazanarak başvuru sahipleri ile hibe sözleşmeleri imzalandı. Hibe almaya hak kazanan 311 proje için toplam yatırım tutarı yaklaşık 140 milyon TL olup, projeler için ödenmesi planlanan hibe tutarı 79,5 milyon TL. Toplam hibe tutarı yaklaşık 52 milyon TL olan 289 projenin ödemesi tamamlanmış olup, 2016 yılı içinde inşaat işleri devam eden projelerin tamamlanması ile yaklaşık 28 milyon TL hibenin ödenmesi beklenmekte." diye konuştu.

Temeltaş, projelerin sektörlere göre dağılımı hakkında da bilgi verdiği konuşmasında "Süt hayvancılığı için 22 tesis, et besiciliği için 12 tesis, broiler yetiştiriciliği için ise 33 tesis TKDK ve IPARD hibelerinden destek almaya hak kazandı. Broiler tesisleriyle Çankırı'da 1 milyon adet/dönem olan tavuk eti üretim kapasitesi yaklaşık 1,5 milyon adet/ dönem artarak 2,5 milyon adet/döneme ulaştı. Çerkeş ilçesinde yapımı süren kesimhane projesiyle, bölgede istihdama önemli katkı sağlanacak ve ilimizde AB standartlarında ilk kesimhane kurumumuz destekleriyle kurulmuş olacak. Çankırı'nın turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla yaptığımız çalışmalar neticesinde Çerkeş, Kızılırmak ve Şabanözü ilçelerinde toplam 3 otel ve restorandın inşaatı devam etmekte." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TKDK hibelerinden ilk yararlanan bayan yatırımcı Meral Kubuş, en çok büyükbaş hayvan yatırımı yapan Yüksel Filiz, en çok hibe alan Murat Eraslan'a plaketleri Vali Özcan ve davetliler tarafından verildi.

CİHAN
<< Önceki Haber TKDK, 289 projeye 52 milyon TL ödedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER