TKDK'den çam fıstığı tesisine destek


Aydın'ın Koçarlı ilçesinde bir çam fıstığı işletmecisi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'dan aldığı destekle fabrikasını modernize etti. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü'ne 1 milyon 90 bin 700 TL'lik proje sunan Serkan Karatosun, 539 bin 475 TL hibe destek aldı. Bununla Türkiye'de çam fıstığı üretiminde çok önemli bir yere sahip olan Koçarlı'ya, modern bir işleme ve paketleme tesisi kazandırdı. Gündoğan Mahallesi'ndeki tesisi ziyaret eden TKDK İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Yerinde Kontrol Birim Amiri Derviş Bağırgan ve Ödeme Talep İşlemleri Birim Amiri Nuri Akdağ, faaliyetleri ve çam fıstığı işlenmesiyle ilgili bilgi aldı.

Türkiye'de üretilen çam fıstığı kozalağının yüzde 60'ının Koçarlı'da işlendiğini ifade eden İl Koordinatörü Çiftçi, "Koçarlı'da yılda yaklaşık 10 bin ton çam fıstığı kozalağı üretiliyor. Bu kozalaklardan elde edilen fıstık içi ise 250 ton civarındadır. Koçarlı'da üretilen çam fıstığı, Aydın ve ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahiptir. Kurumumuzun vermiş olduğu hibe desteklerden faydalanarak kurulan bu tesisimiz sayesinde, Koçarlı'nın çam fıstığı daha modern koşullarda işlenecek. Koçarlı'da üretilen çam fıstığının, TKDK destekleriyle kurulan bu tesiste işlenmesi ve ürünlerimizin Aydın ismi altında markalaşması, kurumumuz için onur verici bir duygudur. TKDK olarak, bu tesislerin yarınlara ve yeni yapılacak yatırımlara örnek olmasını ümit ediyoruz." dedi.

Koçarlı'da yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptıklarını ifade eden tesis yetkilisi Karatosun ise daha kaliteli ürün elde edip ihracat payını arttırmak için TKDK desteklerinden faydalandıklarını belirtti. Karatosun, "Faaliyette olan tesisimize, TKDK destekleri sayesinde modern makine ve ekipmanlar aldık. Şimdi bu tesisimizde daha fazla çam fıstığı işliyoruz. Koçarlı'da toplanan kozalaklar, tesisimizde modern koşullarda ayrıştırılıyor. Kozalaktan çıkarılan fıstık içi, işlenip paketlendikten sonra tüketime hazır hale geliyor. Ürünlerimizin bir kısmını yurtdışına, bir kısmını da ülke içine satıyoruz. Elle kırmaya başladığımız kozalakları, şimdi kurduğumuz modern tesisimizde işliyoruz. Her geçen gün büyüyerek gelişen işletmemizin bundan sonraki en büyük hayali, ünlü bir marka haline dönüşmek olacaktır. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Verdiği hibe destekle tesisimize modern makine ekipman almamıza destek olan ve bizim bu yolda ilerlememizi hızlandıran TKDK'ya teşekkür ediyorum." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber TKDK'den çam fıstığı tesisine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER