Hisarcıklıoğlu : İş çevrelerimiz potansiyellerini Afrika'ya taşısın


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırımcıları yeni bölgelere açılmaya davet etti. Hisarcıklıoğlu, "İş çevrelerimiz potansiyellerini Afrika'ya taşısın." dedi.

TOBB ile Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği (UACCIAP) tarafından kurulan Türkiye - Afrika Odası, Afrika ülkelerinin büyükelçilikleri ile 'Launch Event Of Road Show: Discovering Africa' program lansmanı TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fas Büyükelçisi Lütfi Auad ve Afrika ülkelerinin büyükelçileri katıldı.

Hisarcıklıoğlu, çok önemli bir girişimin lansmanı için toplandıklarını söyledi. Türkiye'nin Afrika kıtası ile dostluğu uzun yıllara dayandığını belirtti ve "Tarih boyunca ülkelerimiz ve toplumlarımız birbirine yakın oldu. Kıta ile mevcut ilişkilerimizi güçlendirmek adına 1998 yılında Afrika Eylem Planı'nı uygulamaya koyduk. 2003 yılında Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisini oluşturduk." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Türkiye-Afrika işbirliği zirvesinin ikincisinin Ekvator Ginesi'nde gerçekleştiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti :

"Bu çalışmalarımız sonucu ikili ticaret hacmimiz 2014 yılı sonunda 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Afrika'daki yatırımlarımız ise 5 milyar doların üzerinde. Görevim gereği, gerek Kuzey Afrika'da gerekse Sahra Altı Afrika'da ziyaretlerim oluyor. Nisan ayında İslam Ticaret, Sanayi, Tarım Odası toplantısı için Uganda'daydım. Yine, üç hafta önce Kahire'deydim. Her ziyaretimde, işbirliği imkânlarını gördükçe, oradaki iş insanlarımızla konuştukça inanın daha çok heyecanlanıyorum. Bölgede iş yapanlar fırsatları biliyor. Ama daha geniş bir çevreye ulaşmamız gerekiyor. Ulaşım imkânları var. Türk Hava Yolları'nın Afrika'daki uçuş noktaları giderek artıyor. Uçaklar da dolu uçuyor. Diplomatik misyonlarımız açılıyor. Bu fırsatları Türkiye'de daha iyi anlatmak istiyoruz. Bu açıdan, bugün başlattığımız işbirliğine çok önem veriyoruz. Sizi iş çevreleriyle bir araya getirmek istiyoruz. İş çevrelerine, ülkelerinizdeki yatırım imkânlarını, iş yapma imkânlarını anlatın. İş çevrelerimiz de potansiyellerini Afrika'ya taşısın. İlk ziyaretinizi, 18-20 Aralık'ta Kayseri'ye yapıyorsunuz. Kayseri Türkiye'nin sanayi şehirleri arasında yer alıyor. Girişimcisi kadar, siyasetçisi de meşhur Kayseri'nin. Kayseri'den sonra da yine diğer sanayi şehirlerini bu program kapsamında ziyaret etmeye devam edeceğiz. Diplomatların, iş yapma ortamına sağlayacağı katkılar açısından, bu girişim ileride başarılı örnekler arasında gösterilecektir."

Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasını, AB ve ABD gibi, gelişmiş piyasalara yapıldığını aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde iş ve yatırım ortamı son yıllarda önemli ölçüde iyileştirildi. Bu sayede ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye girişi hızla arttı. Son 10 yılda gelen doğrudan yabancı sermaye 150 milyar dolar civarında ve yüzde 75'i Avrupa ve ABD'den. Son 30 yılda yaptığımız büyük yatırım hamlesi sonucunda, turizmde dünyanın 6. büyük destinasyonu haline geldik. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması içinde Türkiye'den 43 firma bulunuyor. Bu rakamla, Çin'in ardından dünyada 2. sırada yer alıyoruz. Türk müteahhitlik firmaları son 50 yılda 104 ülkede toplam 9 bine yakın proje üstlendi. Bu projelerin toplam bedeli 320 milyar dolara ulaştı. 2015 yılının ilk 9 ayında yurtdışında 15 milyar dolar değerinde 92 yeni proje üstlendik. Türk müteahhitleri hem yüksek inşa kaliteleri hem de batılı firmalar kadar pahalı olmamalarından dolayı tüm çevre coğrafyamızda öncelikle tercih edilmektedirler." şeklinde konuştu.

Fas Ankara Büyükelçisi Lutfi Auad'a Afrika'nın gerçekten çok fazla elverişli olanağa sahip olduğuna işaret etti. Auad, "Afrika kıtası 2000 senesinden itibaren en çok gelişmiş olan ekonomi diyebiliriz. Son dönemde diğer kıtalarla gerçekleştirilmiş olan ticaret yüzde 200 oranında arttı. 2050 yılında nüfusumuz daha da artmış olacak. Bu muhteşem potansiyeli, özellikle dinamik genç nüfusunu değerlendirerek dünya çapındaki yerini elde etmek istiyor. Doğal zenginlikleri de değerlendirmek lazım. Gelişme sağlayabilmek için bunları kullanmak istiyor. Tabi ki bu gelişmeyi iş birliği yapmak isteyen Türkiye gibi ülkelerle gerçekleştirmek istiyor. İlişkilerimiz git gide gelişiyor." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Hisarcıklıoğlu : İş çevrelerimiz potansiyellerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER