Türk-Rus Kültür Merkezi ve Duma engelliler için yemek yarışması düzenledi


Rusya'da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, parlamento alt kanadı Duma, Rusya Federal Gençlik Ajansı, Rusya Toplumsal Odası, Rusya Görme Engelliler Derneği ve Rusya Ressamlar Akademisi başkent Moskova'da görme engelliler için yemek yarışması düzenledi.

"Parmak Uçlarında Şark Lezzeti" başlığıyla düzenlenen yemek yarışmasının finali, Moskova'nın merkezinde yapıldı. Rus televizyonlarının ünlü mutfak programı sunucusu Yuliya Visotskaya mutfak stüdyosunda gerçekleştirilen yarışmaya Rusya'nın yaklaşık 26 bölgesinden gelen 18-35 yaş arası görme engelliler katıldı. Yarışmada finale kalan 15 kişi Rusya ve Türkiye yemekleri yapmak için ter döktü.

Eşit şartlarda yarışmaları için gözleri tamamı ile siyah bantla kapatılan görme engelli gençler birincilik için kıyasıya yarıştı. Finalde 5 kişinin kazanması bekleniyor. Yarışmayı kazananlar aileleriyle beraber Türkiye'ye tatile gönderilecek. Juri başkanlığını Türk mutfağını dünyaya tanıtan Türk aşçı Ömür Akkor yaparken, üyeler arasında ünlü Rus mutfak uzmanları Deniz Perevoz, Maksim Sırnikov ve Rusya 1.Kanal mutfak programı sunucusu Anton Arens de yer aldı.

Yarışmacılar Türk mutfağından etli kuru fasulye, uskumru, köfte, pilav, et sote, karnıyarık, cacık, bulgur pilavı ve tavuk köfte gibi yiyecekler hazırladı.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Arens, yarışmacıların gözü kapalı olarak yemekleri hazırlamasından etkilendiğini söyledi. Arens, "İlk kez görüyorum, hiç aklıma gelmezdi. Görme engelli insanlar ve ayrıca yarışma kuralı gözleri kapalı. Güzel yapıyorlar yemekleri. Çok zor, hem Rus hem de Türk yemekleri yapmak kolay değil. Yarışmacılar çok endişeli. Ben de Türk mutfağını çok seviyorum. Bu güzel yarışmayı organize eden Türk-Rus Kültür Merkezi'ne teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Ünlü Türk aşçı Akkor, "Yaklaşık 55 yarışmacıdan 15'i finale kaldı. Şimdi final yarışmasının yemeklerini yapıyorlar. Yarışmacıların çalışmalarına bakıyorum, ağzım açık kalıyor. Yemek yapmak kolay bir iş değil. Gözleri gören birisinin bile mutfakta yemek yapması zor. Ama hem görme engelli olmak hem de yemek yapmak farklı bir deneyim. Ben de onların nasıl hissettiklerini görmeye çalışıyorum. Gördüğüm kadarıyla da çok başarılılar." şeklinde konuştu.

RUSYA'DA İLK KEZ BÖYLE BİR YARIŞMA YAPILIYOR

Rusya Görme Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Lidiya Abramova, "Rusya'da ilk kez böyle yarışma yapılıyor. Buna benzer spor etkinlikleri var. Ama böyle bir yarışma ilk kez oluyor. Bize ait olan rehabilitasyon merkezlerinde mesleklerle ilgili eğitimler var. Fakat yarışma yok. Dolayısıyla böyle bir yarışmayı organize ettiği için Türk-Rus Kültür Merkezi'ne çok şükranlarımızı iletiyoruz. Bölgelerdeki yerel temsilcilerimiz de bize yardımcı oldu. Bu yarışma sayesinde gençler Moskova'yı görme fırsatına da kavuştu. Moskova'yı gezdiler. Kızıl Meydan'ı gördüler. Kızıl Meydan biz Rusya vatandaşları için ülke sembolüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmaya katılan görme engelli Ulyana, "Çerepovets kentinden katılıyorum. Güzel bir etkinlik. İyi organize edilmiş. Yarışmada ben etli kuru fasulye yaptım. Şahsen kelle paçaya bayılırım." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türk-Rus Kültür Merkezi ve Duma engelliler için yemek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER