Türkiye, Berlin Film Festivali'nde Kristal Ayı için yarışacak


66. Berlin Film Festivali kapılarını dün gece açtı. Bu yılki "Altın Ayı" yarışında Türkiye katılmıyor ancak Forum ve Generation bölümlerinde toplam dört Türk filmi gösterilecek.

Festivalin Forum Bölümü'nde Ahu Öztürk'ün "Toz Bezi" adlı filmi var. "Toz Bezi" iki gündelikçi kadının İstanbul'daki hayat mücadelesini anlatıyor. Generation Kplus Bölümü'nde Ümit Köreken'in yönettiği "Mavi Bisiklet" "Kristal Ayı" ödülü için yarışacak. Film bir çocuğun yetişkinlerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını konu ediniyor.

Yönetmen Mete Gümürhan'ın çektiği "Genç Pehlivanlar" adlı belgesel film de Generation Kplus'un yarışma bölümünde gösterilecek. Gümürhan filmde ailelerinden ayrılıp Amasya'daki yatılı Güreş Eğitim Merkezi'ne yerleşen ve günün birinde dünya şampiyonu olmayı hedefleyen çocukların hikayesini anlatıyor. Generation Kplus Bölümü'nde yarışacak üçüncü Türk filmi ise "Rauf" adını taşıyor. Kars'ın bir köyünde yaşayan Rauf adlı çocuğun kendi kapalı dünyasında aşkın sınırsızlığıyla tanışmasını hikaye eden film Barış Kaya ile Sonar Caner imzasını taşıyor.

Türk sineması şimdiye dek iki kez Altın Ayı Ödülü'ne layık görüldü. Başrolünü Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ile Erol Taş' oynadığı, yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı "Susuz Yaz" 1964 yılında, Semih Balcıoğlu'nun yönettiği "Bal" filmi ise 2010 yılında Altın Ayı ile ödüllendirildiler.

YARIM MİLYON İZLEYİCİ BEKLENİYOR

Berlin Film Festivali'nde 77 ülkeden toplam 434 film gösterilecek. Bu filmlerin içinden 18 tanesi Altın Ayı için yarışacak. Ödül için yarışacak filmler arasında Jeff Nichols, Danis Tanovic, Thomas Vinterberg ve Lee Tamahori gibi usta isimlerin filmleri de yer alıyor. Ödül alacakları belirleyecek uluslarası jüride başkan Merly Streep'in (Amerika) dışında oyuncu Lars Eidinger (Almanya), film eleştirmeni Nick James (İngiltere), fotoğrafçı Brigitte Lacombe (Fransa), oyuncu Clive Owen (İngiltere), oyuncu Alba Rohrwacher (İtalya) ile yönetmen Malgorzata Szumowska bulunuyor.

Berlin Film Festivali 21 Şubat'ta ödül töreniyle sona erecek. Festivali yaklaşık yarım milyon sinemaseverin izlemesi bekleniyor. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER