Türkiye'de 5 bine yakın Suriyeli çocuk, öksüz ya da yetim kaldı


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan, Suriyeliler için oluşturulan geçici barınma merkezleri bünyesinde 290 çocuğun hem anne, hem babasını, 3 bin 969 çocuğun babasını, 390 çocuğun da annesini kaybettiğini söyledi. Bakanlığın çocuklara yönelik önceliğinin anne ve babasını kaybetmiş çocuklar olduğuna dikkat çeken Eraslan, kamplar dışında tek ebeveynli çocuk sayısının 53 bin 253 olduğunu, bu sayının büyük çoğunluğunu babasını kaybeden ve annesinin yanında kalan çocukların oluşturduğunu belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları, Suriyeli sığınmacılara yapılan hizmetler hakkında sunum yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Daire Başkanı Rahime Beder, Suriyeliler başta olmak üzere geçici koruma altındaki yabancılara özellikle psikososyal destek çalışmaları yaptıklarını söyledi. Beder, Türkiye'deki 25 geçici barınma merkezinde 2014 yılında 15 bin 958, 2015 yılında 71 bin 698 Suriyeli'ye psikososyal destek hizmeti verildiğini ifade etti.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanı Emin Eraslan ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün resmi rakamlarına göre son 1 haftaki girişler hariç Türkiye'de 2 milyon 540 bin 784 Suriyeli bulunduğunu belirtti.

Bu kişilerden 269 bin 193'ünün geçici barınma merkezinde, 2 milyon 271 bin 591'inin de toplum içinde yaşadığını anlatan Eraslan, Suriyeli nüfusunun yüzde 53'ünün çocuklardan oluştuğunu, şu anda resmi rakamlara göre 1 milyon 250 bin kadın ve çocuk Suriyeli'nin Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

Geçici barınma merkezleri bünyesinde 290 çocuğun hem anne hem babasını, 3 bin 969 çocuğun babasını, 390 çocuğun da annesini kaybettiği dile getiren Eraslan, bakanlığın çocuklara yönelik önceliğinin anne ve babasını kaybetmiş çocuklar olduğuna da dikkat çekti. Kamplar dışında tek ebeveynli çocuk sayısının 53 bin 253 olduğunu, bu sayının büyük çoğunluğunu babasını kaybeden ve annesinin yanında kalan çocukların oluşturduğunu belirten Eraslan, yabancı uyruklu refakatsiz çocuklar için 8 ilde çocuk destek merkezi bulunduğunu, buralarda 288 çocuğun kaldığını ifade etti.

Büyükşehirlerde çalıştırılan ve dilendirilen çocukların büyük bölümünün Suriyeli olmadığının tespit edildiğini belirten Eraslan, Suriyeli olanların da kamplara gönderilmelerine rağmen kamplardan ayrıldıklarının altını çizdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Hatay Reyhanlı'da bir de çocuk köyü oluşturduğunu anlatan Eraslan, 2016 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanan köyün 55 villadan oluşacağını ve 990 çocuğa hizmet vereceğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de 5 bine yakın Suriyeli çocuk, öksüz ya da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER