"Türkiye'de basın özgürlüğünün uzun vadede kısıtlanabileceğine inanmıyorum"


Yaklaşık 35 bin üyesi ile Avrupa'nın en büyük gazeteci birliği olan Alman Gazeteciler Birliği'nin (DJV) yeni başkanı Frank Überall oldu. DJV'nin gelecek yıllarda daha cazip hale gelmesi için çalışacağını kaydeden Überall Türkiye ile ilgili olarak "İtiraf etmeliyim ki, AKP'nin aldığı seçim sonucu beni özellikle basın özgürlüğü konusunda endişelendiriyor." dedi.

Daha önce Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ) AB Komisyonu aracılığı ile 'Türkiye'de hukuk, medya ve basın özgürlüğünün garanti altına alınması' ile ilgili yürütülen bir projede görev aldığını hatırlatan Überall, "Türkiye'de basın özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı çalışmaları daha çok EFJ aracılığı ile yapıyoruz. EFJ bünyesinde bu konuda bir çalışma grubu oluşturduk ve çalışmalar yapılıyor. Özellikle ben Avrupa'nın en büyük veya en büyük gazeteci birliklerinden birisinin başkanı olarak takipçisi olacağım." dedi.

"Basın özgürlüğünün tehdit altında olması hiçbir şekilde kabul edilemez." diyen Überall, "Biz bu konuya daha ciddi ve daha fazla odaklanmalıyız. Aynı şekilde siyasi çevreleri de buna dahil etmeliyiz. Türkiye'nin ileride AB'ye üye olma planı içinde olduğunu hesaplarsak bu yolla daha başarılı olabiliriz." şeklinde konuştu.

"Cesaretli olun ve sabredin" çağrısı yapan Überall, "Ben Türkiye'de basın özgürlüğünün uzun vadede kısıtlanabileceğine inanmıyorum." dedi.

Überall oylama sonrası yaptığı açıklamada adaylık kararını 12 yıldır bu görevi yapan Michael Konken'in yeniden aday olmaması üzerine aldığını belirterek, "Yönetimlerde takım olmak, takım olarak çalışmak çok önemli. Konken ile çok başarılı çalışmalar yaptık. O aday olmayınca aday oldum." dedi.

Mevcut çalışmaların genişletilerek devam edeceğini belirten Überall, "Başta genel kurulların daha cazip hale gelmesi, ilginç misafirler davet edilmesi, konuların daha içerikli olması ve toplum tarafından daha fazla kabul görmesi için çalışacağım. Bu kesinlikle benden önceki yönetimi eleştirdiğim şekilde anlaşılmasın. Bir an önce günümüzün modern medya dünyasına ayak uydurmamız lazım. Bu belki çok sayıda "selfie" video ile olabilir ya da başkan olarak benim de katıldığım çok farklı bir etkinlik olabilir. Sürprizlere hazır olun." şeklinde konuştu.

Fulda kentinde gerçekleşen genel kurulda yapılan oylamada Überall rakibi Alexander Fritsch'in aldığı 118 oya karşı aldığı 130 oyla başkan seçildi. İlk turda başkan seçilen Überall daha önce DJV yönetim kurulunda mali konular sorumlusu olarak görev yapıyordu. 1971 Leverkusen doğumlu, iki çocuk babası, politika bilimcisi, serbest gazeteci ve yazar. 44 yaşındaki Prof. Dr. Frank Überall Köln Üniversitesi, WDR, DPA ve Tages Zeitung gibi kurumlara anlaşmalı olarak çalışıyor. Überall gençlik yıllarında CDU'ya üye olmuş.

DJV'de başkan vekilliğine Kathrin Konyen, ikinci başkan yardımcılığına Wolfgang Grebenhof ve mali konulardan sorumlu yönetim kurulu üyeliğine Katrin Kroemer seçilirken, yönetim kurulunun diğer üyeliklerine ise Peter Jebsen, Sabine Prokscha ve Cristoph Holbein seçildiler. CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye'de basın özgürlüğünün uzun vadede kısıtlanabileceğine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER