Türkiye'deki IŞİD sempatizanlarını Davutoğlu'na sordu


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na IŞİD'e karşı sempati duyanların Türkiye'de yüzde 8 ile listenin beşinci sırasında yer aldığı iddiasını sordu.

Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Merkezi ABD'de bulunan araştırma şirketinin PEW'in yaptığı ankete göre, Türkiye'de IŞİD'e sempati duyanların oranı yüzde 8. Yüzde 73'lük bir çoğunluk ise IŞİD'e olumsuz bakıyor. Araştırma şirketinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 Müslüman ülkede yaptığı ankette 'IŞİD'e sempati duyuyor musunuz? sorusu yöneltildi. Türkiye'de soruya evet yanıtı verenlerin oranı yüzde 8 olurken yüzde 73 oranındaki bir çoğunluk hayır, yüzde 19'luk bir kesim ise fikrim yok yanıtını verdi. Araştırma sonuçlarında hiçbir ülkede IŞİD'e karşı sempati duyanların oranı yüzde 15'i geçmedi. Listenin ilk sırasında IŞİD'e olumlu bakanların oranı yüzde 14 ile Nijerya alırken, bu sırayı yüzde 11 ile Senegal ve Malezya takip etti. Türkiye yüzde 8 ile listenin beşinci sırasında yer aldı."

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "- IŞİD'e karşı sempati duyanların Türkiye yüzde 8 ile listenin beşinci sırasında yer aldığı iddiası doğru mudur?

- Türkiye'de IŞİD terör örgütüne yüzde 8 sempati duyulmasının nedenleri nelerdir?

- Türkiye'de IŞİD terör örgütüne duyulan sempati ile ilgili bilimsel araştırma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedeni nedir?

- Türkiye'de IŞİD terör örgütüne yüzde 8 sempati duyulması IŞİD'in Türkiye'de sosyolojik tabanın olduğunun bir göstergesi değil midir?

- Türkiye'de insanları IŞİD'e yönlendiren vakıf, derneklerin olduğu iddiası doğru mudur? Türkiye'de insanları IŞİD'e yönlendiren vakıf, dernekler hangileridir?

- Suriye'de IŞİD için savaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?

- IŞİD'in Suriye'den çıkarılması durumunda Türkiye'ye yönelecek, yerleşecek IŞİD militanı sayısı kaçtır? Bu konuyla ilgili alınmış ve alınacak önlemler var mıdır?

- İnternette Türkçe IŞİD propagandası yapan internet sitesi, sosyal medya hesabı sayısı kaçtır? Bu site ve hesaplardan kaç tanesi kapatılmıştır?" CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'deki IŞİD sempatizanlarını Davutoğlu'na sordu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER