"Türkiye demokrasi çıtasını yükselterek sorunların üstesinden gelecektir"


Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Asgari Ücret Komisyonu'nun 1 Aralık'ta toplanacağını belirterek, "Hükümetin tavsiyesi komisyona iletilecek. Asgari ücret 1 Ocak 2016 itibariyle 1300 lira olacak." dedi. İşveren sigorta işveren primi payıyla ilgili taleplerin öteden beri olduğunu dile getiren Çelik, "Biz geçtiğimiz dönem 5 puan indirim teşvikini uyguluyoruz. Şu anda uygulamada. 5 puan indirim uygulanıyor şu anda." açıklamasında bulundu. Çözüm sürecine ilişkin bir soruya ise Çelik, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin devamı, tamamen silahlı unsurların silahtan arınmasıyla olur. Bir anlamda terör örgütünün uzantısı şeklinde siyaset yapanların da milletten aldıkları yetkiyi, milletten talimat alarak siyaset yapmalarına bağlıdır. Eğer siz milletten yetkiyi alıp talimatı başka yerden, dağdan alırsanız tabiki konuşulacak fazla bir şey yok. Herkesi demokrasi çizgisine davet ediyoruz ve işin ilacı demokrasidir. İnanıyorum ki Türkiye demokrasi çıtasını yükselterek bu sorunların üstesinden gelecektir, buna inanıyorum." ifadesini kullandı.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin TBMM'de kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik de kaydını yaptırdı. Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Çelik, Şanlıurfa'dan 9 milletvekili olarak kayıt yaptırdıklarını ifade etti. Bu dönemin hayırlı olmasını dileyen Çelik, 4 yıllık içinde bir seçim olmamasının büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

Reformlar dönemi olmasını temenni eden Çelik, Meclis'te büyük bir uyum içinde Türkiye'nin önünde bekleyen sorunlara neşter atılacağını kaydetti. Asgari ücretin ne zaman 1300 lira olacağına ilişkin bir soruya ise Çelik, hükümetin verdiği tüm sözleri yerine getirecek adımları hükümet kurulur kurulmaz atmaya başlayacağını söyledi. Asgari Ücret Komisyonu'nun 1 Aralık'ta toplanacağını belirten Çelik, "Hükümetin tavsiyesi komisyona iletilecek. Asgari ücret 1 Ocak 2016 itibariyle 1300 lira olacak." diye konuştu.

Asgari ücretin artacak olması dolayısıyla işverenlerin kaygılarının hatırlatılması üzerine de Çelik, "Teşvik politikalarımızı biliyorsunuz, bölgesel teşvik ve benzeri birçok teşvik uygulamalarımız var. Bu konularla ilgili 7 Haziran öncesinde de birçok değerlendirmeler yapıldı. Şu an bizim net asgari ücretimiz bin lira; 13 Avrupa ülkesinden daha iyi durumda. Asgari ücreti bir geçim ücreti olarak almıyoruz. Bir koruma ücreti olarak aldığınızda 13 Avrupa ülkesinden iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Bu konuda işverenlerin doğrusu 7 Haziran sürecinde hiç sesleri çıkmamış idi. Şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum. Ama asgari ücret 1300 lira olacak. Varolan sistem içerisinde rekabeti bozucu, üretim anlamında, rekabetin aleyhinde bir durum söz konusu olursa bunları her an hükümet olarak ilgili taraflarla oturup değerlendirme imkanımız olmuştur, bundan sonra da olacağı konusunda kimsenin endişesi olmasın." karşılığını verdi.

Şanlıurfa'dan bir bakan görülüp görülmeyeceğine ilişkin bir soruya Çelik, Şanlıurfa'nın çok şey hak ettiğini vurguladı. Suriye'ye yönelik kara hareketi tartışmalarıyla ilgili bir soruya ise Çelik, bölgede tüm önemli aktörlerin buluştuğu bir Suriye'den bahsedildiğini ifade etti. Burada yaşanan bu dramların ve sıkıntıların ayaküstü çözümü şeklinde bir yaklaşımın doğru olmaz diye düşündüğünü dile getiren Çelik, Suriye konusunu Türkiye'nin hassasiyetle takip ettiğini hatırlattı. Koalisyon unsurlarıyla beraber alınması gereken önlemlerin değerlendirildiğini belirten Çelik, kara hareketi ve benzeri tabloların heyet ve kurul tarafından ele alınan konular olduğunu söyledi.

İşveren sigorta işveren primi payıyla ilgili 3 puanlık indirim ve taleplerin hatırlatılması üzerine Çelik, "İşveren sigorta işveren primi payıyla ilgili talepler öteden beri olmuştur. Biz geçtiğimiz dönem 5 puan indirim teşvikini uyguluyoruz. Şu anda uygulamada. 5 puan indirim uygulanıyor şu anda. Bunlar hükümet kurulduktan sonra ortaya çıkacak dengeler açısından ele alınıp ona göre hükümet düzeyinde değerlendirilecek konulardır." açıklamasında bulundu.

Çözüm sürecine ilişkin bir soruya Çelik, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin devamı, tamamen silahlı unsurların silahtan arınmasıyla olur. Bir anlamda terör örgütünün uzantısı şeklinde siyaset yapanların da milletten aldıkları yetkiyi, milletten talimat alarak siyaset yapmalarına bağlıdır. Eğer siz milletten yetkiyi alıp talimatı başka yerden, dağdan alırsanız tabi ki konuşulacak fazla bir şey yok. Herkesi demokrasi çizgisine davet ediyoruz ve işin ilacı demokrasidir. İnanıyorum ki Türkiye demokrasi çıtasını yükselterek bu sorunların üstesinden gelecektir, buna inanıyorum." karşılığını verdi. CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye demokrasi çıtasını yükselterek sorunların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER