Türkiye'nin şeker tüketimi Avrupa'nın gerisinde


Şekerleme Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Türkiye'de şeker tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu vurguladı. Kadiroğlu, "Türkiye'de birey başına tüketim miktarı 2,5, Avrupa'da 10, ABD'de ise 15 kilogram." dedi.

Türkiye'de şekerleme sektörünün büyüklüğünün 7 milyar dolar olduğunu bildiren Kadiroğlu, "Dünyada da ilk 10 firmanın büyük bölümünün tek başına 30 milyar dolar büyüklüğü var. Bu veriler bile daha gidilecek çok yolumuz olduğunu ortaya koyuyor. Ama şekerleme sektörümüz büyümeye devam ediyor. Sektör dışarıda çok büyük satın almalar yaptı. Birkaç firmamızın daha Avrupa'da marka satın alma yapacağını biliyoruz." açıklamalarında bulundu.

Sektörün 200 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Kadiroğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada bir durgunluk var. Ama Asya ve Amerika ile riskleri dağıttık. Ambargodan kurtulan İran'dan ümitliyiz. Avrupa'da bir miktar kıpırdanma var. Ama olmazsa olmazımız Irak ve Suriye. 2015 itibari ile sektörümüzün ihracatı yüzde 10 küçüldü. Bizim hedefimiz yüzde 10 büyümek idi. Şu an 2015'i telafi etmek için yüzde 20 büyümemiz gerekiyor ama 2016 için bu pek mümkün olmayacak gibi görünüyor."

Hedef ülkelerden alım garantili alıcılar getirdiklerini belirten Hidayet Kadiroğlu, şunları paylaştı:

"Bunları Türkiye'de fabrikaları dolaştırıyoruz. 2016 başından bu yana Myanmar ve Güney Kore'den Türkiye'ye alım garantili heyetler geldi ve ürünlerimizi aldılar, ticareti başlatmış olduk. Myanmar'dan 60 konteyner talep edildi. Kore'nin en büyük toptancısını getirdik. 20 alım heyeti daha getireceğiz. Japonya, Malezya, Singapur, Tayland, Çin, Güney Kore, Kolombiya, Meksika, Brezilya, Şili ve Arjantin'den alım garantili heyetler getirmeye devam edeceğiz. Arjantin, Panama, Şili'de takımımız araştırma yapacak. Bunun dışında Fas ve Endonezya'dan yabancı basın mensuplarını ülkemizde ağırladık. Onlara sektörümüzü anlattık, ürünlerimizle ilgili bilinirliği arttırmayı hedefledik. İki ülkeden de çok olumlu dönüşler aldık. İhracatımızı yeni bölgelere açmak için gayret ediyoruz."

Öte yandan dünyanın önde gelen gıda fuarlarından Dubai Gulfood 2016, 21 Şubat 2016 tarihinde 120 ülkeden 4 bin 800 firmanın katılımıyla kapılarını açtı. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu önderliğinde Türkiye'den 106 firma fuarda yer aldı.

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı, "Bu bölgenin bizler adına değerli olduğunu biliyoruz. Afrika ve bölge ülkelere ihracatımızın yüzde 50'sini yapıyoruz. Buralara açılan kapı Dubai. Fuar bu anlamda çok önemli. İslam toplumları bu fuarı bekliyor. Bizde burada ürünlerimizi ve ülkemizi en iyi şekilde tanıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanı Zekeriya Mete ise 2015 ihracat rakamlarını yorumladı. Mete, "2015 tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerileme ile kapanmıştır. Her ne kadar değersel olarak gerileme görülse de tonaj bakımından sektörümüz daha evvelki adetlere gelmiştir. Esasında bu tüm dünyanın kan kaybettiği bir senede aynı tonajlarda mal satımı ihracatçımızın bir başarısıdır ancak değersel kayıp tüm dünyada alım gücünün inmesinden ileri gelmektedir." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin şeker tüketimi Avrupa'nın gerisinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER