En soğuk şehir Erzurum mu oldu?

Dört gündür etkili olan Sibirya soğukları Türkiye'yi dondurdu. Ulaşım durdu, sıcaklıklar sıfırın altına düştü. En düşük sıcaklık ise Doğu'da değil eksi 30,4 ile Bolu'da ölçüldü. Kar ve tipi nedeniyle binden fazla köy yolu kapandı. Hasta taşıyan ambulanslar yolda kaldı, bazı illerde açıköğretim lisesi sınavları ertelendi.

En soğuk şehir Erzurum mu oldu?

Ülkenin büyük bir bölümünde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Türkiye adeta buz kesti. Hava, kara ve deniz ulaşımında aksamalar yaşanırken, bazı şehirlerde akarsular buz tuttu. Binden fazla köy ve mezranın yolu ulaşıma kapandı, diyaliz hastaları yollarda mahsur kaldı. Hava sıcaklıkları ise vatandaşın iliklerine işleyecek şekilde düştü. Birçok ilde sıfırın altını gören sıcaklıklarla ilgili Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre, Bolu'da termometreler eksi 30,4'ü gösterdi. Doğu ve Güneydoğu'nun aksine en düşük sıcaklıklar İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde ölçüldü. Hava sıcaklığının eksi 11 dereceye düştüğü Eskişehir merkezden geçen Porsuk Çayı dondu.

İstanbul'da ise dün gece dondurucu soğuk etkili oldu. Kentte en soğuk yer eksi 12,2 ile Büyükçekmece ilçesi oldu. Bağcılar ilçesinde, canları sıkılan 3 kardeş kardan otomobil yaptı. Görenlerin büyük beğenisini toplayan otomobile vatandaşlar ‘Hacı Murat' adını verdi. İstanbul Boğazı ise yoğun tipi nedeniyle dün saat 12.58'de çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı. Bu arada, yoğun kar yağışının dün itibarıyla İstanbul'da sona ereceği belirtilmişti. Ancak, üç gündür İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı ara ara sağanak halinde devam etti. Meteoroloji bilgilerine göre, şehirde bugün de karla karışık yağmur bekleniyor.

HASTALAR PERİŞAN OLDU
Kar yağışı bazı şehirlerde esarete dönüştü. Sağlık ekipleri acil hastalara ulaşmakta zorluk çekti. Ağaçların devrildiği araçların kara gömüldüğü Rize'nin Elmalı köyündeki evinde rahatsızlanan Muzaffer Akın (55), paletli kar ambulansı 2 metrelik karda mahsur kalınca 10 saat sonra hastaneye götürüldü. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde hastaneye giden hastalar yollarda perişan oldu. Tedavi için gittiği Erzurum'dan Karlıova'nın Ortaköy köyüne dönen Hamide Yınlak'ın içinde bulunduğu araç kara saplandı. Yınlak, yaklaşık 5 saat sonra evine ulaşabildi. Yoldan çıkan Sarıkuşak köyü minibüsü içinde bulunan 14 kişi de 4 saat boyunca mahsur kaldı.



AÇIKÖĞRETİM SINAVLARI ERTELENDİ
Kar yağışı ve tipi bazı illerde Açıköğretim Lisesi sınavlarını da etkiledi. Yetkililer, Hakkari, Van, Bitlis'te 2 ve 3 Ocak'ta yapılması planlanan sınavların ertelendiğini açıkladı. Zonguldak merkezinde ve Kilimli ilçesinde ise soru kitapçıklarının okullara yetiştirilememesi nedeniyle sınav yapılamadı. İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, bakanlığın açıklayacağı bir tarihte sınavların yapılacağını açıkladı.

KARDA ARAÇ BULMA OPERASYONU
Kar kalınlığının 1 metreyi aştığı Bitlis'te bir yandan karla mücadele çalışması yürütülürken, diğer yandan vatandaşlar kar altındaki araçlarını bulma operasyonu yürütüyor. Uzun uğraşlar sonucunda aracın olduğu yere ulaşan vatandaşlar, aracın kendisine ait olduğundan emin olmak için önce karlar altında kaybolan plakaya ulaşıyor. Plakayı gördükten sonra aracın kendi aracı olduğuna kanaat getiren vatandaş, üstündeki karları temizlemeye koyuluyor.

SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADI
Dondurucu soğuktan sokak hayvanları da nasibini aldı. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde bir köpek, soğuktan donarak ölen yeni doğurduğu yavrusunun başından bir an olsun ayrılmadı. Kütahya'da soğuktan donmak üzere olan köpeği vatandaşlar kurtardı. İstanbul'da da yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına yiyecek bırakıldı, kuşlara yem atıldı. Kedi evlerinin branda ile kaplanması sonucu sokak kedileri donmaktan kurtuldu.

ILIK VE YAĞIŞLI HAVA GELİYOR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin bugünden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı sistemin etkisine gireceğini bildirdi. Buna göre, ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar ve çığ tehlikesine karşı tedbirli ve duyarlı olunması gerektiği kaydedildi. Hava sıcaklığının, hafta başından itibaren ülke genelinde artacağı ve mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji'den yapılan açıklamada, bugün Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Eskişehir, Isparta, Burdur ve Hakkari çevreleri ile Antalya'nın batı ilçelerinin yağışlı geçeceği tahmin edildiği kaydedildi. Kıyı Ege'de yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların; Trakya kesiminde yoğun kar, Ege kıyıları ile Çanakkale çevrelerinde ise kuvvetli sağanak şeklinde görüleceği tahmin edildiği vurgulandı.

Uçak seferleri normale dönüyor
Atatürk Havalimanı'nda üç gündür devam eden sefer iptalleri ve rötarların ardından uçuşlar normale dönmeye başladı. Terminalde gecikmelerden dolayı bekleyen çok sayıda yolcu ülkesine gönderilirken, az sayıda uçak ise yine rötar yaptı. Türk Hava Yolları (THY) dün iç ve dış hatlarda 34 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanlarında kar nedeniyle 500'den fazla uçak seferi iptal edilmişti. Öte yandan, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kalkış için uzun süre pistte bekleyen uçakta yolcularla kabin ekibi büyük sorunlar yaşadı. Gerginliklerin artması üzerine pilot, kuleyi, “Yolcularla polislik olma durumuna geliyoruz. Yolcular artık kabin ekibinin üstüne yürümeye başladılar.” diye uyardı.

<< Önceki Haber En soğuk şehir Erzurum mu oldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER