Türkiye'ye silah ambargosu talebi Alman Meclisi'nde

Almanya insan haklarını ihlal ederek kullanıldıkları gerekçesi ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’ye silah satışını yasaklamaya hazırlanıyor.

SHABER3.COM

The Independent Gazetesi’nin haberine göre Alman Federal Meclisi’ne sunulan yeni kanun tasarısı kabul edilirse bu üç ülkeye silah ihracatı tamamen yasaklanacak.

Muhalefetteki sosyal demokrat Die Linke Partisi tarafından Bundestag’a sunulan tasarı Alman silah ve silah sanayisi ürünlerini insan haklarının ihlal edildiği yerlerde kullanan her ülkeye satışının yasaklanmasını öngörüyor.

YEMEN VE AFRİN OPERASYONLARI TEMEL ETKEN

Mevcut tasarıda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Yemen’de yürüttüğü, Türkiye de Suriye’nin kuzeyinde YPG unsurlarına karşı yürüttüğü askeri operasyonlardan ötürü açıkça zikredilen ülkeler arasında.

Tasarıda özellikle Suudi Arabistan’a satılan devriye botları ve Türkiye’nin kullandığı Leopar tankları belirtilen silahlar arasında.

Kabul edilmesi durumunda tasarı sadece gelecek anlaşmaları değil geçmişte yapılan silah anlaşmalarını da kapsayacak.

Ancak kabul edilmesi durumunda tasarının Alman ekonomisine ağır darbe vuracağı tahmin ediliyor. Sadece Suudi Arabistan’ın 2013-2017 yılları arasında Almanya’dan alım yaptığı silah sanayisi ürünlerinin toplam bedeli yaklaşık 1 milyar avro civarında.

<< Önceki Haber Türkiye'ye silah ambargosu talebi Alman Meclisi'nde Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER