Tuzlalılar sahil projesini protesto etmeye devam ettiler


Tuzla'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sahil düzenlemesi projesi kapsamında İDO iskelesi ve İTÜ arasında başlattığı çalışmalar, Tuzla-Der üyeleri tarafından tekrar protesto edildi.

Tuzla-Der üyesi bir grup saat 13.30'da Tuzla Sahili'ndeki İDO iskelesi önünde bir araya geldi. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın da destek verdiği eylemde grup, sloganlar eşliğinde kazı çalışmalarının başladığı ve sahil şeridinin paravanlarla kapatılmaya başlandığı bölgeye sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Kazı çalışmalarının başlatıldığı yerde toplanan kalabalık adına Tuzla-Der Yönetim Kurulu Üyesi, Kaan Temizel bir basın açıklaması okudu. Temizel açıklamasında şöyle konuştu: "Doğasının ve insanının bütün bu güzelliklerine rağmen son zamanlarda yerel yönetimlerin yanlış ve bilinçsiz gerçekleştirdiği projeler nedeniyle Tuzla doğallığını ve güzelliğini kaybetmeye başlamıştır. Daha bir yıl öncesine kadar çocuklarımız ile yürüyüş yaptığımız, bisikletlerimiz ile gezindiğimiz sahil şeridi bugün alışveriş merkezi nedeniyle yoğun araç trafiğinden geçilmez hale gelmiştir. Marina olarak adlandırılan ancak dev bir alışveriş merkezinin konumlandığı sahil şeridi ile İDO iskelesi arasında ayrıca rayli sistem tren yolu yapılması planları da tüm karşı çıkmalarımıza rağmen uygulamaya konmuştur. Sahil şeridinin doldurulması ve raylı sistemin de kurulmasıyla Tuzla halkının artık deniz kenarına ulaşması, sahile yürümesi neredeyse imkansız hale gelmiştir. Denizlerimize yapılacak her dolgunun ve doğaya aykırı yapılaşmanın sonucu doğal felaketler, depremler, seller, can ve mal kayıpları ile bizlere geri dönüyor. Dünyada gelişmiş ülkelerde uygulanmayan dolgu sistemleri her açıdan bir çevre felaketidir. Tuzla sahil kıyısındaki yürüyüş alanlarımızı ve bisiklet yollarımızı geri istiyoruz. Marina ve sahil tren hattının kaldırılmasını, Tuzla sahil şeridinde İTÜ Denizcilik Fakültesi ile İDO iskelesi alandaki alanda denizin doldurulması projesinin iptal edilerek halkın rahatça yürüyebileceği tek sahil şeridinin bizlere bırakılmasını istiyoruz."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da 15 gün önce aynı yerde Tuzla Sahili'nin yok edilmesine karşı tepkileri dile getirdiklerini söyledi. Yarkadaş, "Hem AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a hem de Tuzla Belediye Başkanı AKP'li Şadi Yazıcı'ya bir çağrıda bulunduk. Dedik ki, Tuzla'nın doğal ve tarihi güzelliklerine dokunmayın, sakın Tuzla sahilini yok etmeyin, Tuzla sahiline dolgu yaparak insanların nefes alabileceği belli başlı yerlerden olan bu güzelim doğa harikasını ortadan kaldırmayın dedik. O eylemimizin ardından Tuzla Belediye Başkanı yazılı bir açıklama yaparak CHP İstanbul milletvekilini yanıltmışlar, biz orada herhangi bir işlem yapmıyoruz dedi. Şimdi ben Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya soruyorum, eğer ben yanıltıldıysam, Tuzla Sahili'nde herhangi bir işlem yapılmayacaksa ve Tuzla Sahili doldurulmayacaksa bu kazılan hendekler nedir. Tuzla belediye başkanı halkı yanıltmaktadır, halkı kandırmaktadır. Dün buraya İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve Tuzla Belediyesi'nin kepçeleri girmiş, Tuzla Sahili'nin yok edilmesi için ilk adımı atmıştır. Bizim bu eylemi yapacağımızı öğrenen Tuzla Belediyesi kamuoyundaki tepkiler artmasın diye az önce kepçelerini 500 metre ilerideki parka çekerek görünmez hale getirmiştir. Tuzla halkına dayanmayan, Tuzla halkının desteğini almayan hiçbir girişimi kabul etmiyor ve Tuzla Belediye Başkanı başta olmak üzere AKP'nin tüm yöneticilerine gelin bu yanlıştan geri dönün, Tuzla sahilini yok etmeyin diyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Gezi Parkı Eylemleri'nin ardından 'biz artık ne yaparsak halka soracağız, belediye otobüsü durağı kursak bile halkın onayı olmadan belediye otobüsü durağı bile kurmayacağız' dediğini belirten Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti: "İşte Tuzla halkı burada, Tuzla halkının temsilcileri burada, Tuzla halkı 10 bin imza toplayarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na bu imzaları teslim etti. Tuzla'daki katliamın durdurulması için girişimde bulundu. Halk Tuzla sahilinin doldurulmasını istemiyor, halk bu sahilde gezmek, dolaşmak, martılara simit atmak, çocuklarına hava aldırmak, yaşlıları ile gezmek ve dolaşmak istiyor. Ama Tuzla Belediyesi ve AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi halkın bu isyanına rağmen burada hendek kazıyor ve sahil şeridini paravanlarla kapatarak bir utanç duvarı kuruyor. Bu duvar Tuzla'nın utanç duvarıdır, AKP'li belediyenin utanç duvarıdır. Tuzla'nın bu güzelim sahilinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını görüyoruz."

Eyleme katılan vatandaşlar da dolgu alanına karşı olduklarını kaydederek, alışveriş merkezinden çok insanların yeşil alanlar ihtiyacı olduğunu söyledi. Vatandaşlar sahil şeridinin olduğu gibi bırakılarak doğanın bozulmamasının herkesin yararına olduğunu belirttiler.

Daha sonra kurulan paravanların önünde insan zinciri oluşturan eylemciler, alkış ve sloganlarla çalışmalara son verilmesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Tuzlalılar sahil projesini protesto etmeye devam ettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER