TZD Genel Başkanı Yetkin: Türkiye'de gıda güvenliği meselesi var

TZD Genel Başkanı Yetkin: Türkiye'de gıda güvenliği meselesi var

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de gıda güvenliği meselesi olduğunu söyledi. Çankırı'da bir dizi ziyaretlerde bulunan Yetkin, Türkiye'deki gıda güvenliğini ve tarımdaki maliyetleri değerlendirdi.

Türkiye'de üretici ve tüketicinin hiçbir zaman kazanamadığını kaydeden TZD Başkanı, "Tarımdaki maliyetler çok ciddi bir şekilde artmaktadır. Mazot, gübre, ilaçlama ve elektrikte belli şekilde fiyat artışı var. Hem yüksek maliyetli üretim yaptıkları için hem de ürününü verecek bir mekanizmanın olmadığı, aracıların ve tefecilerin yoğun bir şekilde kol gezdiği için hiçbir zaman üretici kar sağlayamıyor. Tüketicide bunu ucuza alamıyor. Hem artan maliyetler hem de piyasayı ve üreticiyi koruyan mekanizmanın olmayışından dolayı bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz." dedi.

"MEYVE VE SEBZEDE PROBLEM YOK"

Meyve ve sebze üretiminde problem olmadığını kaydeden İbrahim Yetkin, şunları kaydetti: "Dünyada belirli ürünlerde ikinci veya üçüncü sıradayız. Meyve ve sebzede problem yok. Yalnız maliyetlerde problem oluyor. Bu maliyetlerde problem olduğu için başlangıç ve bitiş noktalarında fiyat artışlarını ve dalgalanmalarını görüyoruz. Ürün bol olsa da fiyatlar zamlı olmaya devam ediyor. Üretim düşmesinde ise belirli ürünlerde düşmeler olabilir. Mühim olan üretici ile tüketici arasındaki makasın ortadan kaldırılarak adil bir şekilde fiyatların belirlenmesi ve üreticilerin belirli şekilde kar etmesi gerekli ki tüketicilerde bu ürünleri ucuza yesin."

"TÜRKİYE'DE GIDA GÜVENLİĞİ MESELESİ VAR"

Türkiye'de gıda güvenliği meselesi olduğunun altını çizen TZD Genel Başkanı, "Gıda güvenliği gibi bir problem olarak önümüzde duruyor. Türkiye'de belki dünyada sayılı hileli üretilen ürünler var. Gıda güvenliği gibi bir sıkıntı var. Son dönemlerde bakanlığın bu konudaki çalışmaları sayesinde belli iyileşmeler görüyoruz. Tarım Bakanlığı'nın daha fazla personel istihdam ederek, gıda denetçisinin sayısını arttırması lazım. Denetimlerinde artması gerekiyor." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber TZD Genel Başkanı Yetkin: Türkiye'de gıda güvenliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER