TZOB: Rusya'nın Türkiye'ye buğday ambargosu uygulaması düşünülemez


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye-Rusya arasında yaşanan buğday ithalatı ile ilgili açıklama yaptı. Bayraktar, "Rusya, Türkiye'den buğday almadığı için ambargo uygulamasının düşünülemez." dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin buğday stoku ve Rusya-Türkiye arasındaki buğday ithalatı ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, Türkiye'nin buğday ekim alanları ve üretimde dünya sıralamasında ön sıralarda yer aldığını dile getirdi. Bayraktar, Türkiye'nin, 2000 yılında 21 milyon ton, 2011 yılında 21 milyon 800 bin ton, 2012 yılında 20 milyon 100 bin ton, 2013 yılında 22 milyon 500 bin ton, 2014 yılında ise yaşanan kuraklığın etkisiyle 19 milyon ton buğday ürettiğini hatırlattı.

Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Her ne kadar buğday ekim alanları azalsa da verim artışı nedeniyle üretimde gerileme olmamıştır. Buğday ekim alanlarının bir kısmı, sulama yatırımlarının tamamlanması nedeniyle buğday dışındaki sulu tarım yapılan ürünlere (ayçiçeği, mısır, pamuk, patates gibi) kaymıştır. Bu açık, verimdeki artışla kapatılmıştır. 2000 yılında dekar başına 223 kilogram olan ortalama verim, 2013 yılında 284 kilograma çıkmıştır. 2014 yılında ülkenin büyük bir bölümünde yaşanan kuraklığın etkisiyle buğdayda dekar başına verim 240 kilograma inmiştir. Buna karşın, buğday ekim alanları 7 milyon 700 bin hektardan 7 milyon 900 bin hektara çıkmıştır."

Bayraktar, Türkiye'nin buğday üretiminin yeterli olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, buğdayda yeterlilik oranının yüzde 102 olduğunu belirtti. Bayraktar, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Türkiye'nin buğday ithal etmesinin altında yatan neden, sanayinin ihtiyaç duyduğu iyi kalite buğday üretimimizdeki açık ve ihracat için ithalat yapmamızdır. 2013 yılında, ülkemiz 4 milyon 200 bin ton buğday ve buğday ürünü ithal ederken, bu ürünleri işlenmiş ve 4 milyon 7 bin ton buğday ve buğday ürünü ihracatı yapmıştır. Yaklaşık 500 bin tonla net ihracatçı olan Türkiye, yurtdışından ham buğday ithal ederken, ihracatının yüzde 95'i işlenmiş üründür. Ülkemiz, un, makarna, büskivi, irmik ve bulgur ihracatında dünya ülkeleri içinde ilk ikide yer almaktadır."

"RUSYA, TÜRKİYE'DEN BUĞDAY ALMADIĞI İÇİN AMBARGO UYGULAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği buğday ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Rusya'nın Türkiye'ye buğday ihraç ettiğini söyledi. "Rusya, Türkiye'den buğday almadığı için ambargo uygulamasının düşünülemez." diyen Bayraktar, Rusya'nın Türkiye'ye en fazla buğday ihraç etmiyorum diyebileceğini aktardı. Bayraktar, "Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Rusya olarak iki ülke arasındaki krize buğday konusunu dahil etmek istemediklerini, Türkiye'ye tahıl satışına yasak getirilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirtmiştir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE; FRANSA, KAZAKİSTAN'DAN DA BUĞDAY İTHAL EDEBİLİR

TZOB Başkanı Bayraktar, Türkiye'nin Rusya'dan buğday ithalatını Fransa, Kazakistan ve Ukrayna gibi ihracatçı ülkelere kaydırabileceğini ifade etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye, Rusya'dan 2015 yılının 10 aylık döneminde 3 milyon 495 bin ton buğday ve buğday ürünü ithal etmiştir. Rusya'nın buğday ithalatındaki payı, 2015 yılının Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 64,4 olmuştur. Buğdayda ihracat yapan çok sayıda ülke bulunmaktadır. Ukrayna, rahatlıkla Rusya'nın açığını benzer koşullarla kapatabilir. Türkiye, yakın çevresinden Fransa, Kazakistan'dan da buğday ithal edebilir."

CİHAN
<< Önceki Haber TZOB: Rusya'nın Türkiye'ye buğday ambargosu uygulaması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER