Üzüm ihracatçıları Anuga Fuarı'ndan ticari bağlantılarla döndü


Türkiye'nin üretiminde dünya ikincisi, ihracatında ise lider olduğu çekirdeksiz kuru üzüm sektörü, yeni sezon ürünü 192 bin tonluk rekolteyi ihraç etmek için kolları sıvadı. Bu çerçevede kuru üzüm ihracatçıları, dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga'ya akın etti. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 2015/16 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin, sezon ortasında yaşanan kötü hava şartları sebebiyle 192 bin tonda kaldığını belirterek, bunun mümkün olduğunca yüksek katma değere dönüşmesi için bütün ihracatçıların azami gayret gösterdiğini kaydetti.

30. Anuga Gıda Fuarı'na, Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının büyük bölümünü yapan firmaların katıldığını ve dünyanın dört bir tarafından gelen müşterileriyle 2015/16 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı için görüşmeler yaptığını aktaran Celep, "Anuga Fuarı, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarımız için son derece verimli geçti. Bu sezon rekolte az olduğu için önceliğimiz, optimum fiyattan ihracata gidebilecek üzümlerimizin tamamını ihraç etmek. 2014/15 sezonunda bin 856 dolar olan ortalama ihraç fiyatımız, geçtiğimiz hafta 2 bin 100 doları geçti. Sezon ortalamamızın bir miktar daha artmasını bekliyoruz." dedi.

Bu yıl Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga'ya, Türkiye milli katılım organizasyonu ile 4 bin 500 metrekarelik stantta 230 firma katıldı. Ferdi katılımlarla birlikte Türk firmaların sayısı 278'e ulaştı. İtalya, Almanya, İspanya ve Çin'den sonra en büyük katılım Türkiye'den oldu.

GEÇEN SEZON 466 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI

Türkiye, 2014/15 sezonunda 328 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretmişti. Son sezonu 259 bin 471 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatıyla geride bırakan Türkiye, 466 milyon 913 bin dolar döviz geliri elde etmişti. Bu rakam, miktar bazında son altı sezonun en yüksek ihracatı olarak kayıtlara yansımıştı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının en çok yapıldığı ülkelerde ise İngiltere ilk sırayı alıyor. Türkiye, İngiltere'ye 69 bin 673 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken kazandığı döviz miktarı 129 milyon 225 bin dolar oldu. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında ikinci sırada Almanya yer aldı. Almanya'ya 41 bin 282 ton kuru üzüm gönderilirken elde edilen ihracat geliri 73 milyon 852 bin dolar olarak kayda geçti. Bu ülkeleri, 56 milyon 38 bin dolarlık ihracatla Hollanda izledi. CİHAN
<< Önceki Haber Üzüm ihracatçıları Anuga Fuarı'ndan ticari bağlantılarla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER