Van'da Çanakkale Şehitleri anıldı


Van'da, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programlarla kutlandı.

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, Merkez İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zafer'inin 101. Yılı etkinlikleri kapsamındaki 'Çanakkale - Bir Hilal Uğruna' programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kurum amirleri ve birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç; Çanakkale'de bir milyon insanın savaştığını belirterek, "Metrekareye 6 bin mermi düşmüş ve bir alay asker üç dakika içerisinde Hakk'a yürümüştü. 500 binin üzerinde kayıp vardı. Savaşa katılan her iki kişiden biri yaşamını yitirmişti. Bir hilal uğruna 250 bin canımız şehadet şerbetini içmiştir." diye konuştu.

Program sonunda Çanakkale Zaferi'nin önemini anlatan bir konuşma yapan Vali İbrahim Taşyapan, zaferin, herkesçe bilinmesi gereken önemli hadiselerden biri olduğunu belirtti.

Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' adlı şiirinin ezbere bilinmesi gerektiğini kaydeden Vali Taşyapan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' şiirini yüreğimize doya doya, içime sindire sindire okur ve ezberlersek Çanakkale'nin ruhundan, ilhamından yüreğimize damlalar damlayacak. Bizim askerimiz, kültürümüz, tarihimiz fert olarak savaşılmaz, fert olarak bu mücadele verilmez, bir inanç ve ideal uğruna savaş verilir. Bu ideal de Allah'ın askeri olmak, dinini yaymak ve Allah uğrunda savaşmaktır. Onun için bu tür anmalar ve programlar Çanakkale'yi anmak ve aynı zamanda anlamaktır. Anlamak için çalışmalı, Çanakkale'de neler olduğunu bilmeliyiz. Bu ruhun bugünkü hayatımıza ne kadar yansıdığını düşünmeliyiz. Bu nedenle bu tür programlara gençlerimizi ve çocuklarımızı da getirerek onların yüreklerinde kıpırdayan duyguları canlandırmalıyız. Onlara bir zihniyet aşılamalıyız. O zihniyeti bu tür programlar güçlendirecektir."

Müftü Nimetullah Arvas'ın da katıldığı program, Çanakkale şehitleri için yapılan duaların ardından, Çanakkale konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere, Van Valisi İbrahim Taşyapan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç tarafından ödüllerin verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Van'da Çanakkale Şehitleri anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER