Vatandaş bu gerçeği öğrenince çok üzülecek

Sabit maaşla geçinen 27 milyon vatandaş enflasyon ve kur zararıyla mağdur oldu.

Vatandaş bu gerçeği öğrenince çok üzülecek

Maaşlarına yapılan zamma rağmen alım gücü düşen bir öğretmen, geçen yıl maaşıyla 919 kilo domates alabiliyorken bugün 730 kilogram alabiliyor. Yine bin 251 kilogram patates alabiliyorken bu rakam 441 kilograma geriledi. Aktif Eğitimciler Sendikası’nın (Aktif Eğitim Sen) ‘Enflasyon ve Geçim Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de sabit gelirlilerin alım gücü sürekli zayıflıyor.

Türkiye’de işçi, emekli ve memur toplamı yaklaşık 27 milyon kişinin sabit maaşla geçindiği hatırlatılan raporda, enflasyondaki artış nedeniyle bu kişilerin gelirinin eridiği ifade edildi.

189 kilogram domates kadar eridi


Gıda grubunda enflasyonun son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çeken Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, “Sadece son 2 ayda yaşanan dövizdeki yükseliş nedeniyle öğretmenin geliri dolar bazında 368 lira düştü. Bir öğretmen 2014 Nisan ayı maaşıyla 919 kilogram domates alabilirken 2015 Nisan ayında 730 kilogram, 2014’te  66,5 kilogram fındık içi alabilirken 2015’te 35,2 kilogram alabilmektedir” dedi.

Kuru soğan ve patates lüks oldu

Özellikle fakir ve yoksul kesimin sofrasından eksik etmediği patates ve soğanda yaşanan fahiş fiyat artışları vatandaşı perişan etti. 2014 yıl Nisan ayında maaşıyla bin 251 kilogram patates alan bir öğretmen bugün fiyatı 5 liraya fırlayan patatesten ancak 441 kilogram alabiliyor. Yoksulun daha önce çuvalla aldığı patates ve soğan adeta lüks haline geldi. Geçen yıl maaşıyla bin 738 kilogram kuru soğan alan bir öğretmen maaşına yapılan zamma rağmen bin 150 kilogram kuru soğan alabiliyor.

Memurun maaşı eridi

TÜİK verileri dikkate alınarak hazırlanan rapora göre memurların ocak-temmuz dönemi için aldıkları yüzde 3’lük zam, ilk dört ayda gerçekleşen yüzde 4.71’lik enflasyonun altında kaldı. Memurun reel geliri enflasyon karşısında yüzde 1.71 eksiye düştü. Hükümet ile yetkili konfederasyon arasında yapılan toplu sözleşmede alınan kararlar neticesinde 2014 yılı için memura enflasyon farkı verilmemişti. 2014 yılı enflasyonu yüzde 8.17 olarak gerçekleşirken memur yüzde 3+3 olmak üzere yüzde 6 zamla yetinmek zorunda bırakılmıştı.


Öğretmen geçim derdinde

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Bahçe, enflasyondaki artış nedeniyle maaşlı kesimin alım gücü düşerken kamuda yaşanan lüks ve israfa dikkat çekti. Bahçe, asıl vazifesi gelecek nesilleri yetiştirmek olan eğitimcilerin geçim derdiyle meşgul olmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Vatandaş bu gerçeği öğrenince çok üzülecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER