Veli Ağbaba: Kayısı üreticilerine ayrımcılık yapılıyor


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, fındık üretiminin 6 yıldır desteklendiğini, kayısının ise desteklenecek ürünler arasında yer almadığını söyledi. Ağbaba, kayısı üreticisinin ayrımcılığa maruz bırakıldığını iddia etti.

Veli Ağbaba, kayısının desteklenecek ürünler arasında yer almamasını eleştirdi. Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 75'ini karşılaşan Malatya için kayısının önemli bir gelir kapısı olduğunu dile getiren CHP Malatya Milletvekili, hem istihdam hem de ihracat geliri açısından değerlendirildiğinde Türkiye için de kayısı üretiminin vazgeçilmez bir alan olduğunu kaydetti.

Fındık üretiminin 2009 yılından bu yana desteklenmesine karşın kayısı üreticisinin yalnız bırakıldığını anlatan Veli Ağbaba, "AKP Hükümeti, kayısı üreticilerine üvey evlat muamelesi yapıyor. Fındıkta 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekar alana 150 lira, 2013 yılında 160, 2014 yılında 170 lira ödeme yapılmıştır. Alan bazlı desteğin 2015 yılında da 170 lira olarak uygulanacağı 18 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kayısı için de bugüne kadar defalarca girişimde bulunulmasına rağmen, AKP Hükümeti tarafından kayısı ürününün karda olduğu belirtilerek, desteklenmesinin düşünülmediği ifade edilmiştir. Madem destek için ürünün kar –zarar hesabı yapılıyor, desteklenmeyen kayısının karda, desteklenen fındığın zararda olması gerekiyor. Bu hesap yapılırken, hangi kayısı üreticileriyle görüşülmüş, kaç üretici halinden memnun olduğunu belirtmiştir, kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Kağıt üzerinde yapılan hesaplar ile hayatın içindeki rakamlar birbiriyle çelişmektedir." dedi.

Kayısının binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunun altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Türkiye için stratejik bir öneme sahip kayısının desteklenmemesi Malatya'nın istihdam ve ekonomik kaybına sebep olmaktadır. Kayısı ürünü hem istihdam hem de döviz girdisi değerlendirildiğinde, Türkiye açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Devlet desteklerinden yararlandırılmaması Malatya'yı ve Malatyalı üreticileri mağdur etmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Veli Ağbaba: Kayısı üreticilerine ayrımcılık yapılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER