Verimlilik için bitki analizi önemli


Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Kadir Uçgun, tarımda verimlilik için toprak analizi kadar bitki analizinin de önemli olduğunu söyledi.

Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 'Elma bahçelerinde erken dönemde çiçek, yaprak ve meyve analizleri' konulu toplantı düzenledi. Toplantıya İl Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol, Karaman Elma Üreticiler Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, İl Müdürlüğü Teknik Personeli ile elma üreticileri katıldılar. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Kadir Uçgun ve Dr. Adem Atasay katılımcılara meyve bahçelerinde toprak, çiçek, yaprak ve analizlerinin önemi hakkında bilgiler verdiler.

Dr. Uçgun, bitkilerin besin ihtiyacının belirlenmesinde kullanılan en yaygın yöntemin toprak analizleri olduğuna dikkati çekerek, bitkilerin besin ihtiyaçlarının karşılanması ve gübrelerin etkinliğinin artırılarak çevreye zararlarının azaltılmasında toprak analizini tamamlayıcı olarak bitki analizlerinin yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Tüm dünyada meyve ağaçlarının beslenme durumunun değerlendirilmesinde gelişme döneminin ortasında yapılan yaprak analizleri ile sadece durum tespiti yapılabildiğini söyleyen Uçgun, besin maddesi eksiklik ya da fazlalığı durumunda o yılın ürününe yönelik etkili müdahale yapılamadığını, bu durumun çok önemli düzeylerde verim, kalite kaybına neden olduğuna dikkatleri çekti.

Uçgun, bu sorunun çözümü için besin elementi ihtiyacının en yüksek olduğu dönemde (tam çiçekten hemen sonra) bir besin elementinin eksik veya fazla olduğunun belirlenmesinin çok önemli olduğunu anlattı. Erken dönemde çiçek, yaprak ve meyve analizi yaptırarak tespit edilen besin maddesinin eksiklik durumuna göre eksikliğin uygun kaynaklardan toprak veya yapraktan kısa sürede temin edilebileceğini kaydeden Uçgun, böylece olumsuz etkilerin önlenebileceğini söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Verimlilik için bitki analizi önemli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER