"Yanlış göç politikaları Lübnanlı Kürt aşiretleri mafyaya dönüştürdü"


Sayıları 15 bini geçmiyor. Ancak başta Berlin olmak üzere Kuzey Ren-Vestfalya, Aşağı Saksonya gibi eyaletlerde işledikleri suçlarla yıllardır Alman polisini yıldırmış durumdalar. Alman kamuoyu onları Lübnanaşiretler olarak biliniyor. Onlar ise kendilerini Mahalmi Kürtleri olarak tanıtıyorlar.

Şeyh Said İsyanı'nın bastırılması ile Türkiye'den Lübnan'a kaçan bu Kürt aşiretler 1976 yılında Lübnan Savaşı'nın kopmasıyla birlikte soluğu Almanya'da almış ve o gün bugündür soygundan kumara, adam öldürmeden uyuşturucuya, kara para aklamaya kadar birçok organize suçlarda ilk akla gelen göçmen kesim olmuş. Polis Sendikası'na (GdP) göre Lübnanlı bu aşiretler en tehlikeli grupların başında geliyor.

AŞİRET İÇİNDE VARLIK BULUYORLAR

İslam bilimci Prof. Mathias Rohe'ye göre aşiretin suç makinesine dönüşmesinin arkasında yanlış göç politikaları yatıyor. Alman yöneticilerin göçmenlerin bir süre sonra memleketlerine döneceklerinden yola çıkarak bu grubu hızlı bir şekilde entegre etmediğini söyleyen Rohe, çok sayıda Kürt ve Lübnanlı diğer göçmenlerin iş ve eğitim dünyasına adım atma imkanından yoksun olduğunu dile getiriyor. Profesörün anlattığına göre bu insanlar bunun yerine aşiret içinde varlık buldu ve çok eski mekanizmalara sahip olan aşiret yapıları Almanya ortamında tekrardan kurulmuş oldu.

KASITLI POLİTİKALAR DÜŞMAN ÜRETTİ

Bir diğer İslam bilimci Ralph Ghadban'a göre Almanya bu aşiretleri kasıtlı olarak toplumun kenarına itti ve bu yolla geri dönmelerini sağlamayı amaçladı. Ghadban Mahalmi Kürtlerinin bu uygulamalar sonucunda geldikleri durumu şöyle özetliyor: "Yabancısı oldukları her şeye karşı düşmanca bir tutum içindeler. Kanunlarımıza saygı duymak bir yana, Almanya'yı yağmalanacak bir ganimet diyarı olarak görüyorlar."

13 AŞİRETE KARŞI SORUŞTURMA

Bunun bir sonucu olarak Alman polisi geçtiğimiz yıl 13 aşirete karşı soruşturma başlattı. Prof. Rohe'ye göre bazı şehir semtlerinde insanları ürkütmek için bir aşiretin reisinin ismini vermek yeterli. Berlin'in yeraltı dünyasına da 12 Arap aşiretinin hükmettiği ve her dört suçtan birinin bu aşiretler tarafından işlendiği söyleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber "Yanlış göç politikaları Lübnanlı Kürt aşiretleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER