Yarkadaş: Başbakan'ın Alevilerle ilgili söylemi göz boyamak


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün açıkladığı 64. Hükümet Eylem Planı'nda Alevi vatandaşlarla ilgili olarak değindiği konular için "Alevilere yönelik bazı adımlar atacağını söylemesi göz boyamaktan başka bir şey değildir. 13 yıldır iktidar olan bir hükümetin 13 yılda atmadığı adımı bugün atacağını söylemesi sadece günü kurtarma anlayışıdır. AKP iktidarı Alevileri kendisine uygun Alevilik haline gelirse tanıyacağını zaten söylemiştir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısında konuşan Milletvekili Barış Yarkadaş, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Yaşar Kemal'in kitabından cümleler okuyarak, açıklamasına başladı. Yarkadaş devamında "Biraz önce Yaşar Kemalin kitabından aldığım insan haklarına yönelim tanımlamanın neredeyse tamamı ülkemizde ihlal edilmekte ve insanların tamamına yakını iktidarın baskıcı yönetimi ile gasp edilmektedir. Türkiye tam bir insan hakları cehennemine dönüşmüştür." ifadesini kullandı.

CHP'li Yarkadaş, AK Parti'nin 13 yıldan bu yana kullandığı nefret söyleminin Alevi yurttaşları nasıl tedirgin ettiğini, ötekileştirdiğine yönelik yaptığı araştırmayı da kamuoyu ile paylaştı.

Araştırmanın; Türkiye genelinde 600 kişiyle telefonla görüşme yöntemi kullanılarak yapıldığını, 7 Haziran-1 Kasım sürecini değerlendiren ve Alevi yurttaşlar yönelik bakış açısının nasıl şekillendiğini ortaya koyan bir rapor olduğuna işaret eden Yarkadaş, "Raporda özellikle 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında Alevi inancına ve Alevi vatandaşlara yönelik ayrımcı, ötekileştirici ve düşmanlaştırıcı bir dil kullanıldığı ortaya çıkmış ve bu somut bilgilerle kanıtlanmıştır. Alevi yurttaşlarımızdaki yaygın kanı IŞİD en büyük tehlike olarak görülmektedir. Alevi yurttaşlarımızın çoğunluğu IŞİD'E AKP iktidarının lojistik ve psikolojik destek verdiğini düşünmektedir." dedi.

"Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Aleviler ile bakış açınızda bir değişme oldu mu?" sorusunun belirtildiğini kaydeden CHP'li vekil, verilen cevaplar konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Soruya yüzde 10'u evet oldu ne yazık ki bu bakış açısı AKP'nin yönelttiği nefret söylemi yüzünden olumsuz bir bakış açısına dönüştü. AKP iktidarı toplumu mezhep ve etnik kimlik kavgasına sokarak birbirinden uzaklaştırarak tehlikeli bir oyun oynuyor. Türkiye AKP eliyle adeta Suriyelileştiriliyor."

CHP'li vekil, AK Parti'nin kendisinden olmayan herkesi adeta düşman olarak gördüğünü, ötekileştirme ve 'ya benim gibi düşüneceksin ya da tasviye olacaksın' dediğini, AK Parti'nin nefret söyleminin toplumu kutuplaştıran, birbirine düşman eden, birbirinden uzaklaştıran, ortak yaşama arzusunu zayıflatan bir söylem olduğuna vurgu yaptı. Barış Yarkadaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nefret söylemi başta aleviler olmak üzere, Kürtleri Ezidileri ve kendisinden olmayanları düşman görme anlayışının ifadesidir."







CİHAN
<< Önceki Haber Yarkadaş: Başbakan'ın Alevilerle ilgili söylemi göz boyamak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER