1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi

1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi -Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan: -Antalyadaki organ nakillerinden sonra, bu konuda önemli bir far


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Antalyadaki organ nakillerinden sonra, Türkiyede organ nakli konusunda önemli bir farkındalığın oluştuğunu belirterek, İnsanlar organ nakli konusunun önemine ve ciddiyetine vardılar. Türkiyede yüz nakli konusunda sürekli bir talep var dedi.
     Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen 1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresine, Türkiyede ilk yüz ve çift kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan konuşmacı olarak katıldı.
     Organ naklinin önemine değinen ve nakillerin canlıdan ya da kadavradan yapılabildiğini bildiren Prof. Dr. Özkan, kadavradan nakil yapılabilmesi için organ bağışının gerekli olduğunu ve iyi bir hazırlık gerektiğini ifade ederek, Nakil için çok iyi bir altyapı ve iyi bir ekibe ihtiyaç var dedi.
     Organ nakli ameliyatı kadar, öncesinin, aşılması gereken prosedürlerin de çok zor ve önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, Uygun organ bulunduğu zaman nakillerle ilgili izinler isteniyor. 24 saat bununla uğraşıyorsunuz, daha sonra ameliyata geçiyorsunuz. Bu süreçte aile vazgeçebiliyor, ikna edilmesi gerekiyor. Nakledilecek organların getirilmesinden, korunmasına ve nakil gerçekleştirilene kadar herkesin üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirmesi çok önemli. Bu sayede nakiller gerçekleştiriliyor dedi.
     Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirilen ilk kol nakli öncesi yaşanan sürece değinen Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu
     Kol nakli için uygun organ bulunduğu, cuma günü saat 16.00da bize bildirildi. Nakil alacak hastayı ikna ettik, bakanlıktan yetkili kişiye ulaşılamadı izin bir türlü gelmedi. O sırada, aile vazgeçti. Ertesi gün 16.00 sıralarında, gerekli tüm izinleri bitirebildik, 25 saat boyunca bununla uğraştık. Helikopterle Aydına giderek organları aldık, ancak gece uçuşu yapılamadığından karayoluyla dönmek zorunda kaldık. Emniyet ekipleri ambulansa eskortluk yaparak yolumuzu açtı. Tüm bu katkılar sayesinde ameliyatı gerçekleştirebildik. Nakil işinin zorluğu, organizasyon.
     Kompozit doku nakillerinin, yaşam kurtarıcı karaciğer, böbrek gibi organların nakli kadar hastanın hayata bağlanması noktasında önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özkan, Bu nakillerden sonra, organ nakli konusunda önemli bir farkındalık oluştu. İnsanlar organ nakli konusunun önemine ve ciddiyetine vardılar. Türkiyede yüz nakli konusunda sürekli bir talep var. İhtiyaç olduğu sürece de bu nakiller yapılacak. Çok sayıda başvuru var, her klinik için nakil sayısının 5i geçmemesi gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
     Prof. Dr. Özkan, nakiller konusunda üniversiteler arasında da rekabet gibi bir kavramın olmadığını bildirdi.
     Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Özkan, bir öğrenicinin prosedürleri aşma sürecinde, bıktım dediğiniz bir an oldu mu- sorusuna ise Sözel olarak beyninizde gelişse bile bıkmamanız lazım. Vazgeçtim deyip de 5 dakika sonra vazgeçmedim dediğim oldu. Vazgeçmemek gerek dedi.
     AKÜ 1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi, bugünkü toplantıyla sona erdi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber 1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER