1. Uluslararası Harakani Sempozyumu

1. Uluslararası Harakani Sempozyumu -Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özcan: Anadolunun manevi mimarı olan Ebul Hasan Harakani Hazretlerini tanımak, anlamak ve günümüzde onu yaşatmak bizim için büyük bir görev olma


KARS (A.A) - Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Anadolunun manevi mimarı olan Ebul Hasan Harakani Hazretlerini tanımak, anlamak ve günümüzde onu yaşatmak bizim için büyük bir görev olmalıdır dedi.
     Kafkas Üniversitesi Ebul Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Seyyid Ebul Hasan Harakani Vakfı tarafından İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayında 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu düzenlendi.
     KAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcan, burada yaptığı konuşmada, katılımcıların Sultan Alparslandan 40 yıl önce Anadolunun fethine zemin hazırlayan büyük veli, Anadolunun İslamlaşmasında ve Türkleşmesinde büyük rol oynayan, eserleriyle ilim ve felsefesiyle milyonlarca insanı etkileyen, binlerce talebe yetiştiren Ebul Hasan Harakaninin misafiri olduğunu söyledi.
     Şehit Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin tasavvufi, tarihi ve Türk İslam kültürü açısından önemini ortaya koymak amacıyla sempozyum düzenlediklerini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti:
     Anadolunun manevi mimarı olan Ebul Hasan Harakani Hazretlerini tanımak, anlamak ve günümüzde onu yaşatmak bizim için büyük bir görev olmalıdır. Onun yaşantısı ve düşünceleri, insanımızın milli ve manevi değerlere bağlı olarak geçmişten geleceğe şekillenmesinde önemlidir. İlahi aşkla yoğrulmuş, kamil bir insan olan Harakani, hakikatleri gönüllere işleyen, gözyaşı ve sevgiyle ilahi ilhamla gönülleri fetheden büyük bir veli. Anadolunun kapılarının Türklere açılmasında gösterdiği gayret ve manevi öncülükle iyi bir alperen, ilahi aşkla yoğrulmuş gönlü, derin düşünceleriyle Anadoluda yetişecek olan mutasavvıf şair ve yazarların piri, ilim, zikir ve ibadete bağlılığıyla pek çok tasavvufi düşüncenin kaynağıdır.
     Rektör Prof. Dr. Özcan, Bu sempozyum ile onun daha iyi tanınması ve anlaşılması amaçlanmıştır. Anadolunun manevi mimarı olan Ebul Hasan Harakani Hazretlerini tanımak, anlamak ve günümüzde onu yaşatmak bizim için büyük bir görev olmalıdır diye konuştu.
    
     -Onun tasavvuf anlayışında muazzam bir insan sevgisi hakimdir-
    
     Kars Valisi Eyüp Tepe de Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin yaşamı boyunca insanlığa yol gösterici olduğunu belirterek, Harakaninin manevi ışığıyla, hikmet dolu sözleriyle yol gösterici olduğunu söyledi.
     Harakani Hazretlerinin, insanlara hizmeti, kendi varlığının gayesi olarak kabul ettiğini vurgulayan Tepe, Onun tasavvuf anlayışında muazzam bir insan sevgisi hakimdir. İnsanlığa mal olmuş bir çok sözü, insanlarımızı aydınlatmaya, düşündürmeye ve insanı kamil olabilme yolunda itici güç, rehber olmuştur diye konuştu.
     Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin ebedi istirahat yerinin kentte bulunmasının Karsın maneviyatının kuvvetlenmesiyle birlikte, inanç turizmi açısından da önemli olduğunu ifade etti.
     Sempozyumda, İstanbul Müftülüğü Tasavvuf Korosu ilahi konseri verdi. İstanbul Beyoğlu Ağa Cami müezzini Latif Yeşil de Kuran-ı Kerim okudu.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER