14. Türkiye Kuş Konferansı başladı

14. Türkiye Kuş Konferansı başladı -Erzurumda düzenlenecek konferans kapsamında nesli tükenmek üzere olan türlerin neslinin devamı için yürütülen çalışmalar tartışılacak


ERZURUM (A.A) - Erzurumda 14. Türkiye Kuş Konferansı Erzurumda başladı.
     Erzurum Turizm Elçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Topdaş, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen konferasın açılışında yaptığı konuşmada, 19-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek konferansın nesli tükenmek üzere olan türlerin neslinin devamı için yürütülen çalışmaların tartışılacağını belirtti.
     Konferansın Anadolunun Zirvesindeki Kuş Cenneti Projesi temasıyla ele alınacağını ifade eden Topdaş, Türkiyenin doğusunda, zor bir coğrafyada düzenlenen etkinliğin heyecan verici olduğunu söyledi. Doğası ve zengin canlı çeşitliliği ile Erzurumun doğa tutkunları açısından önemli bir merkez olabileceğine işaret eden Topdaş, konferansın bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olacağını ifade etti.
     Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz da doğal dengenin her gün biraz daha bozulduğunu belirterek, Dünyada ne yazık ki her sekiz kuş türünden birinin nesli tehlike altında bulunuyor. Bunu yapılan sistematik izleme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ortaya koyuyor dedi.
     Bu alanda daha çok kuş gözlemcisine ve bu gözlemler doğrultusunda elde edilen verilerden yola çıkarak daha etkin ve kapsamlı kuş koruma çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yılmaz, Çünkü bu güzel ve etkileyici canlıları doğada izlemenin ötesinde kuşları korumak aynı zamanda doğayı, gezegenimizi ve en nihayetinde geleceğimizi korumak anlamına geliyor diye konuştu.
     Konferansın ilk günü kuş gözlem ve koruma, Erzurum doğası, alan savunma gibi farklı konularda sunumlar gerçekleşti.
     Doğa Derneği Bilim Sorumlusu Süreyya İsfendiyaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl düzenledikleri Türkiye Kuş Konferansının 14üncüsünü Erzurum Turizm Elçileri Derneğinin işbirliği Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Yakutiye Belediyesi ve Palandöken Belediyesi gibi yerel kurumların katkılarıyla Erzurumda düzenlediklerini belirtti.
     İsfendiyaroğlu, Türkiyenin çeşitli yerlerinden kuş gözlemcilerinin yılda bir kez toplanıp, fikir alışverişinde bulunduğunu belirterek, Toplantı kapsamında kendi yaptığımız projeleri anlatıyoruz. Farklı illerde yaptığımız kuş koruma çalışmalarını diğer kuş gözlemcileriyle paylaşıyoruz dedi.
     Kuş gözleminin her mevsimde, her yerde yapılabilecek bir etkinlik olduğunu ifade eden İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti:
     Belli mevsimlerde belli alanlarda özel aktivitelerimiz oluyor. Göç mevsiminde yırtıcı kuş göçünü izlemeye gidiyoruz. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında üreyen kuşlarla ilgili araziler yapıyoruz. Onun dışında her mevsimde, her yerde, her noktada kuş gözleyebiliyoruz. Çünkü kuşlar her yerde. Mesela kışın özel olarak sulak alanlara gidiyoruz. Kuzey enlemlerde üreyen leylekler kışları sulak alanlara geliyorlar. Biz de o dönemde özel olarak gidip göllerin ortasında kışı geçiren leylekleri kazları izliyoruz.
     İsfandiyaroğlu, yarın Erzurum Ovasında ve Aşkale Göletinde alan gezisi ve kuş gözlemi yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 14. Türkiye Kuş Konferansı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER