2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi

2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi -Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yavuz: -Tıpkı her şeyi önüne katıp süpüren bir sel gibi modern zamanların seli de şehirlerimizin dilini tahrip ediyor, ruhunu yok ediyor


KONYA (A.A) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Tıpkı her şeyi önüne katıp süpüren bir sel gibi modern zamanların seli de şehirlerimizin dilini tahrip ediyor, ruhunu yok ediyor dedi.
     Yavuz, bir otelde gerçekleştirilen 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, bir şehrin hem ruhu hem de dili olduğunu söyledi.
     Konyanın özünü kaybetmemiş, istisna bir şehir olduğunu aktaran Yavuz, Konya, tarihiyle ve diliyle ayakta kalmayı başardı. Şehirler artık bizce bir şey anlatmıyor dedi.
     Yavuz, TYBnin faaliyete geçtiği günden bu yana 34 yılda, başta Ankarada olmak üzere yurt içinde veya yurt dışında ülkenin kültürüne, irfanına, tarihine hizmeti görev bildiklerini vurgulayarak, TYBnin bu süre içinde gerçekleştirdiği faaliyetler gerek sivil toplum, gerekse resmi kurum ve kuruluşlarca örnek olarak kabul edilmiştir. Örnek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Aynı hizmeti diğer kuruluşların da yapmasını bekliyoruz diye konuştu.
    
     -Şehirler de insanlar gibi birer canlı organizmalardır
    
     Tarihi kendine meslek edinmiş insanlarla, tarihi konuşacaklarını ve yayınlanacak kitapla da bu çalışmayı ölümsüzleştireceklerini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:
     Şehirler de insanlar gibi birer canlı organizmalardır. Yani şehirler de bir ruha sahiptir. Bir şehrin dili yüzyıllar, belki de bin yıllar boyunca oluşuyor. Tahkim edile edile geliyor. Tıpkı her şeyi önüne katıp süpüren bir sel gibi modern zamanların seli de şehirlerimizin dilini tahrip ediyor, ruhunu yok ediyor.
     TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise şehirlerin insanlığın ortak mekanı olduğunu söyledi.
     Türkiyenin şehirlerinin yeniden kurulduğunu gördükleri belirten Doğan, 1950lere kadar şehirlerin adeta çehresi değişmemiş yerler olarak emanet edildiğini, 1950lerden 1980lere kadar kör topal değişimler olduğuna dikkati çekti. Doğan, 1990lardan itibaren ve nihayet 2000lerde şehirlerin çehresi değişti. Biz şehirlere başka türlü bakıyoruz ve diyoruz ki; şehirleri yenilerken baltayı ayağımıza vurduk, taşa değil dedi.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Hazreti Mevlananın oluşturduğu Mesnevi ile şehri yönetenlerin yaptığı Alaaddin Camisinin, Konyanın medeniyetinin oluşmasındaki katkıların birbirine çok benzer olduğunu belirtti.
     Doğan, Bizim, bundan sonra sadece yeni eserler yapmakla değil, yeni düşünceler de üreterek şehir tarihine katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum ifadelerini kullandı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çok anlamlı bir toplantıda olduklarını ve bu toplantıdan Konya olarak çok istifade edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Toplantının Konyada yapıldığı dönem aslında bizim de şehirle ilgili bir çok yeni çalışmaya girdiğimiz bir döneme rastlamış oldu. Şehirler aslında, taştan, topraktan, binadan, demirden ve çimentodan ibaret değil, şehirlerin bir ruhu var dedi.
     Konuşmaların ardından TYB Başkanı Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Akyüreke teşekkür plaketi takdim etti.
     Programa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ve çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: Basir Gülüm / Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 2. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER