2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun

2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun kampanyası -Kampanya kapsamında RTÜK tarafından onaylanan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemirin görüntü yönetmenliğini yaptığı surları tanıtan kamu spotu hazırlandı -Baydem


DİYARBAKIR (A.A) - 2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun kampanyası kapsamında RTÜK tarafından onaylanan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemirin görüntü yönetmenliğini yaptığı surları tanıtan kamu spotu hazırlandı.
     Diyarbakır Surlarının UNESCOnun Dünya Mirası Listesine alınması için 2013 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Diyarbakır Surları Yılı ilan edilmesi talebiyle, Yerel Gündem 21 Kent Konseyince başlatılan imza kampanyasına ilişkin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bazı sivil toplum temsilcileri Dedeman Otelde toplantı düzenlendi.
     Baydemir, toplantıda yaptığı konuşmada, yaklaşık bir yıldır altyapısı hazırlanan kampanyanın sadece Kent Konseyinin değil, tüm kentin ortak çabası haline getirmek istediklerini söyledi.
     UNESCO yolculuğunun başarıyla sonuçlanmasının ekonomik ve sosyal kalkınma anlamına geldiğini belirten Baydemir, İstihdamı beraberinde getiriyor. Diyarbakır surlarına dokunmak, sahip çıkmak barışa sahip çıkmak anlamına geliyor. Bu mirası emanet alan bizler, emaneti gelecek nesillere koruyarak, restore ederek aktarma ödeviyle karşı karşıyayız. 2013 yılı Diyarbakır Surları Yılı ilan edilirse, 2014te Diyarbakır UNESCO Kültürel Miras Listesine girmeyi başaracaktır. Daha fazla geç kalmamak için 2013 yılı aciliyet arz ediyor dedi.
     Baydemir, kentteki tüm dinamiklerden, sivil toplum örgütlerinden ve basın mensuplardan el birliğiyle 2013 yılının Diyarbakır için surlar yılı olması ricasında bulunarak, bütün kuruluşların 2013 yılını surlar yılı ilan etmesini istedi.
     Baydemir, görüntü yönetmenliğini yaptığı ve RTÜK tarafından oy birliğiyle onaylanan surları tanıtan 45 saniyelik kamu spotunun yerel ve ulusal televizyonlarda sık sık yayınlanması dileğinde bulundu.
    
     -Surları çevresi 90 kişiyle temizlenecek-
    
     Kampanyanın siyasetin tamamen dışında olduğunu ifade eden Baydemir, kampanyanın bütün siyasilere, bütün kamu kurumlarına ve Diyarbakır sevdalılarına açık olduğunu söyledi.
     Surların listede yer alması için özellikle Suriçi bölgesinde koruma amaçlı imar planı yaptıklarını, planın koruma kurulundan onaylandığını, yeni planda Surun yüksekliğini aşan bütün binaları surların altına getirmeyi hedeflediklerini belirten Baydemir, şunları söyledi:
     Bundan sonra Sur ilçesinde yapılacak hiç bir yapı surların yüksekliğini aşmayacak. Aynı zamanda alan yönetimini oluşturduk, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. UNESCO Kültürel Miras Listesine girebilmenin teknik altyapılarını tamamladık. Bundan sonraki süreç Kültür ve Turizm Bakanlığını etkileme sürecidir. Kültür Bakanlığının adaylar içinde Diyarbakırın birinci sıraya yerleşmesini sağlama çabasıdır. Bu da bütün Diyarbakırlılara ve sevdalılarına düşüyor. Surların listeye alınması, restorasyonu beraberinde getirecektir. Bakanlık surları listeye aldığında ve mücadelesini verdiğinde buraya kaynak gelerek, restorasyon çalışmasının başlaması demektir. Dünyada Diyarbakır surlarına dair farkındalık, turizm potansiyelinin gelişmesi, insanların buraya akması demektir. Aynı zamanda uluslararası fonların da surların restorasyonu ve işlevlendirilmesi konusunda kapıların aralanması demektir. Makus talihin değişmesi, dünyanın mirası olduğunun kabulü demektir.
    
     -Çin Seddinin 3 katı turisti ağırlayacak-
    
     İŞ-KURdan 90 kişilik bir projemiz geçti. Bütün Diyarbakır surları, burçları 8 ay boyunca tertemiz hale getirilecek. Büyükşehir Belediyesi ve İŞ-KUR ortaklığıyla 90 kişilik bir ekip bütün kaleyi, burçları tertemiz hale getirecektir.
     Baydemir, gazetecilerin turizmcilerin kentte zaman zaman meydana gelen izinsiz gösterilerden dolayı turistlerin gelmediğinden yakındıklarına ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:
     Bunun bir etki tepki meselesi olduğuna inanıyorum. Bana göre turist geldikçe restorasyon ve sahiplenme bilinci artacak. Restorasyon, sahip çıkma ve geleceğe taşıma çabası mesafe kat ettikçe turist gelecek. Bana göre politik istikrar ortamı geliştikçe turizm gelişecek. Turizm geliştikçe barış ortamı gelişecek. Bir birini besleyen süreçlerden bahsediyoruz. Ben iddia ediyorum, dünyada benim nazarımda kent yoktur ki Diyarbakırla boy ölçsün. Bu mistisizm başka bir kente görmek mümkün değildir. Bu mirası tüm değerleriyle bütün dünyaya taşımak gibi bir ödevimiz var diye düşüyorum. Bir gün gelecek Diyarbakır Surları Çin Seddinin 3 katı turisti ağırlayacak. Biz varlık içinde yoksulluğu yaşıyoruz.
     Kentteki diğer yöneticilerden destek alıp almadıklarına ilişkin bir soruya ise Baydemir, Diyarbakırdaki tüm kamu kurum ve kuruluşlardan ısrarla destek beklediklerini belirterek, Ortak olmayı, paydaş olmayı birlikte çalışmayı bekliyoruz. kapımız herkese açıktır. Hemen yarın yeni başlangıçlar yapma, birlikte çalışma konusunda açığız dedi.
     Baydemir, surlara ilişin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaydan Aralık ayı içinde randevu istediklerini belirterek, destek talebinde bulunacaklarını kaydetti.
     Kampanya kapsamında, duyarlılık oluşturmak amacıyla Ocak ayında Ankarada bakanlığın sergi salonunda resim sergisi, İstanbulda da bir etkinlik düzenleyeceklerini bildiren Baydemir, Türkiyenin gündemine Diyarbakır surları damgasını vuracak dedi.
    
     Muhabir: Meral Özdemir-Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber 2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER