3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü -Canda Özür Olmaz Derneği Başkanı Dr. Öztürk: Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar, engellileri k


BURSA (A.A) - Canda Özür Olmaz Derneği Başkanı Dr. Mustafa Öztürk, Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar, engellileri kuşatan sorunlar arasında ve diğer sorunların da temeli konumundadır dedi.
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü Başkanı da olan Dr. Öztürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğünce 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen programda Türkiyede Engelli Gerçeği ve Engellilerin Toplumla Bütünleşme Sorunları konulu sunum yaptı.
     Öztürk, Türkiyede engellilerin toplumla bütünleşmesi yönünde yoğun sorunlar yaşandığını belirterek, toplumun engelliyle bütünleşmesinin önündeki sorunun, bu kavramı bilmemesi ile başladığını söyledi.
     Engel problemi toplumdan topluma, zamandan, zamana değişmektedir diyen Öztürk, engellileri toplumla birlikte yaşamaktan uzaklaştıran nedenleri, iletişimsizlik, eğitim, sosyal güvenlik, rehabilitasyon, yoksulluk, istihdam, ulaşım, aile, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik olarak sıraladı.
     Engellilerin topluma kazandırılamamalarının önündeki en ciddi sorunun, içinden geldikleri yoksulluktan kaynaklandığını dile getiren Öztürk, Engelli nüfusun 4te 3ü açlık sınırının altında yaşamaktadır. Açlık sınırı oranı, 800 liradır. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel, istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar, engellileri kuşatan sorunlar arasında, adeta diğer sorunların da temeli konumundadır dedi.
     Öztürk, engellilerin kentsel yaşama katılım alanındaki ihtiyaçlarının, engelli olmayanlarınki ile benzer olduğunu ifade ederek, Tüm bu olumsuzlukları en aza indirmek için hala yapılacak şeyler var. Engellilerin eğitilerek topluma kazandırılması, toplumda özürlü bilincinin oluşturulması için toplumun eğitilmesi, var olan özrün ilerlemesinin durdurulması ve olabilecek özürlerin engellenmesi için eğitim, yapılacaklardan sadece birkaçı diye konuştu.
     Mustafa Öztürkün sunumu sırasında kolları olmayan engelli ressam Ayşe Işık da sahnede ayaklarıyla resim yaptı. Ayrıca, program kapsamında, bir rehabilitasyon merkezine kayıtlı zihinsel engelli çocuklar, sema gösterisi yaptı.
     Ördekli Kültür Merkezindeki programa, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürü Dr. Sunay Özkul, AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de katıldı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER