3. Ulusal Biyosidal Kongresi

3. Ulusal Biyosidal Kongresi -Prof. Dr. Yiğit: Piyasada çok sayıda ürün var üzerinde anti bakteriyel etkisi var, hijyen sağlar şeklinde ibare bulunan ürünler var ancak bu ürünlerin Sağlık Bakanlığından onayı olmayabilir. T


ŞANLIURFA (A.A) - Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Yiğit, üzerinde anti bakteriyel etkisi var ve hijyen sağlar şeklinde ibare bulunanan her ürünün Sağlık Bakanlığınca onaylı olamayabileceğini belirterek, Tüketicilerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor dedi.
     Harran Üniversitesinin ev sahipliğinde dün başlayan, 3. Ulusal Biyosidal Kongresi için Şanlıurfada bulunan Prof. Dr. Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyosidalın halk sağlığı alanında kullanılan bütün haşere öldürücü, anti bakteriyel ve kimyasal maddeleri kapsadığını belirtti.
     Bu yıl 3üncüsü düzenlenen kongreyle bilim adamları, biyosidal üreticileri ve bu malzemeleri satanları bir araya getirmeyi amaçladıklarını aktaran Yiğit, aynı zamanda bilgi paylaşımı ve görüş alışverişi yaptıklarını söyledi.
     4 ana başlık altındaki 23 birim malzemeden oluşan biyodisalın içerisinde çok sayıda kimyasal maddenin yer aldığını aktaran Prof. Dr. Yiğit, Dezenfektan olarak bilinen malzemelerden tutun da böcek öldürücüler, kemirici öldürücüler gibi bütün bu malzemeler, biyosidal kelimesi altında toplanmış durumda diye konuştu.
    
     -Ürünlerde Sağlık Bakanlığı onayı olmalı
    
     Piyasada bulunan çok sayıdaki temizlik malzemesinin üzerinde hijyen ve anti bakteriyel etkisi bulunduğunu belirten ifadelerin yer aldığını aktaran Prof. Dr. Nuri Yiğit, bu ürünleri alırken Sağlık Bakanlığının onayının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
     Prof. Dr. Yiğit, şunları kaydetti:
     Bu sözcükleri ürünün üzerinde kullanabilmek için Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olması ve Avrupa Birliğinden onaylanmış, geçerli bir kimyasal maddenin ürün içerisinde kullanılıyor olması gerekiyor. Piyasada çok sayıda ürün var, üzerinde anti bakteriyel etkisi var, hijyen sağlar şeklinde ibare bulunan ürünler var ancak bu ürünlerin Sağlık Bakanlığından onayı olmayabilir, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz bir metotla üretilmiş olabilir. Bunların iddia ettiği özellikleri göstermesi beklenemez. Tüketicilerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor.
     Harran Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongrenin Başkan Yardımcı Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak da yoğun katılımla gerçekleştirilen kongre sonunda çıkacak sonuç bildirgesine göre, Türkiyedeki biyosidal ürünlerle ilgili eksiklikleri gidermek ve Avrupa Biyosidal Yönetmeliğine paralel bir yönetmelik oluşturmak için çalışma yapacaklarını söyledi.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber 3. Ulusal Biyosidal Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER