6. Farabi Değişim Programı Eğitim Semineri

6. Farabi Değişim Programı Eğitim Semineri -YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya: Muazzam bir dönüşüm var yükseköğretim sistemimizde. Artık Avrupadaki tablolarla kıyas ettiğinizde istatistiklere sığmıyoruz. Elde edilen bu düzeyi ka


KARS (A.A) - Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Muazzam bir dönüşüm var yükseköğretim sistemimizde. Artık Avrupadaki tablolarla kıyas ettiğinizde istatistiklere sığmıyoruz. Elde edilen bu düzeyi kaliteyle taçlandırmak istiyoruz dedi.
     Çetinsaya, Kafkas Üniversitesi ev sahipliğinde Sarıkamış ilçesinde bir otelde düzenlenen 6. Farabi Değişim Programı Eğitim Seminerinde yaptığı konuşmada, farklı coğrafyalardan gelen gençlerin, ülkenin farklı illerindeki üniversitelerde bir iki yarı yıl geçirmelerinin toplumsal kaynaşmanın gelişmesinde ve ülkedeki demokratik gelişimde önemli yararlarının olduğuna inandığını söyledi.
     Daha çok öğrencinin bu sürece dahil olması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Çetinsaya, Tabii başlangıçta biliyorsunuz öğretim üyesi hareketliliği de amaçlanmıştı. Fakat daha sonra geçici bir süre için durduruldu. Şu anda hedefimiz bir an önce öğrenci hareketliliğini tekrar hızlandırmak ve en kısa zamanda da öğretim üyesi hareketliliğini de gerçekleştirmek. Onu da Farabi programı içinde devreye sokmak dedi.
     Çetinsaya, Farabi programına bakıldığı zaman bardağın bir tarafının dolu diğer tarafının da boş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Yarısı dolu çünkü daha 4 yıl olmuş bir proje. Her yıl artarak kendi sınırları içinde önemli bir yere ulaşmış. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı yaşanmamış. Bu çalıştay da dahil olmak üzere toplantılar, paydaşların bir araya geldiği mekanizmalar güzel bir şekilde işlemekte. 4 milyonun üzerinde bir öğrencinin bulunduğu bir yükseköğretim sisteminde 7 bin sayısı, 12 bin 500 sayısı bizler için kesinlikle yeterli değil, beklenti düzeyinin çok altında.
     Yükseköğretim camiası olarak tıp ve sağlık bilimleri alanında da önemli sorunlar olduğunu anlatan Çetinsaya, bu sorunların dile getirilebilmesi için İstanbulda düzenlenecek 14 Mart Tıp Bayramına katılacağını söyledi.
     Çetinsaya, sorunların çözümü için son bir yılda toplantılar yaptıklarını ifade ederek, Geçen hafta sonu Afyonda sağlık ve tıp alanındaki tüm paydaşlarla önemli bir çalıştay gerçekleştirdik. Orada tüm paydaşlar bir araya geldik ve sorunları 10 madde halinde somutlaştırdık. Sağlık Bakanlığımıza sunduk. Bunu bugün de YÖKün web sitesinde yayımlıyoruz. Bunun da inşallah takipçisi olacağız diye konuştu.
    
     -Yükseköğretim sistemimizde muazzam bir dönüşüm var-
    
     Eğitim öğretim, kalite ve araştırma noktasında birçok sorun olabileceğini anlatan Çetinsaya, bu sorunları aşmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.
     Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin 3 önemli hedefi bulunduğuna değinerek, Bunlardan bir tanesi yükseköğretim sistemimizin son yıllarda eriştiği niceliksel büyümeyi niteliksel büyümeye dönüştürmektir. Muazzam bir dönüşüm var yükseköğretim sistemimizde. Artık Avrupadaki tablolarla kıyas ettiğinizde istatistiklere sığmıyoruz dedi.
     Elde edilen bu düzeyi kaliteyle taçlandırmak istediklerine dikkati çeken Çetinsaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
     İkinci hedef, hızla büyüyen yükseköğretim sistemimiz için nitelikle öğretim elemanı, nitelikli öğretim üyesi, nitelikli akademisyen yetiştirebilmektir. Çünkü yükseköğretim alanımız büyüyor ve büyümeye devam edecek. Bizlerin kalite süreçlerini devam ettirebilmemiz için nitelikle akademisyenleri sistemimize dahil etmemiz gerekir, öğretim üyesi yetiştirmemiz gerekir. Ülkemizde şu anda 4 bin doktora yapılıyor. Bunun 2 katına, ideal olarak 3 katına çıkması gerekiyor. Eğer ülke olarak 21. yüzyıldaki hedeflerimizi tutturmak istiyorsak.
     Çetinsaya, üçüncü hedeflerinin Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması olduğunu ifade ederek Bu alanda da buradaki rektör hocalarımızla birlikte onların da dahil olduğu projelerle elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnşallah da göstermeye gayret edeceğiz diye konuştu.
    
     -En nitelikli bireyleri akademiye kazanmak lazım-
    
     Çetinsaya, bütün bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Eğer 2023 yılı hedeflerini tutturacaksak mutlaka ve mutlaka öğretim üyelerimizin, idari personelimizin, üniversite camiamızın özlük haklarını iyileştirmemiz gerekiyor. Bu artık şu sektörden geri kaldık, bu sektörden ileride tartışmasını geçmiş durumdadır. Ben sadece 2023 hedefleri bağlamında bile bu konunun önemine işaret etmek istiyorum. Zira 2023 hedeflerine ulaşacaksak bizim en parlak beyinleri, en nitelikli bireyleri akademiye kazanmak lazım, laboratuvarları kazanmamız lazım, kütüphanelere kazanmamız lazım, kürsülere kazanmamız lazım. Şu anda da bunu başarabilmemiz imkansız görünüyor.
     Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsayaya konuşmasının ardından plaket takdim etti.
    
     Muhabir: Hüseyin Demirci - Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 6. Farabi Değişim Programı Eğitim Semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER